به هر تحولی که در آن حرارت گرفته می شود تبرید می گویند. بنابر تعریفی دیگر به شاخه ای از علم که در آن به کاهش و ثابت نگه داشتن دمای یک ماده یا فضا، در دمایی پایین تر از دمای محیط پرداخته می شود تبرید اطالق می گردد.

به بیان دیگر در تحول تبرید، حرارت از جسم سرد شونده ای گرفته شده و به جسم دیگری که دمایی کمتر از جسم سرد شونده دارد منتقل میگردد. چون در این تحول حرارت گرفته شده ازجسم سرد شونده به جسم دیگری منتقل می گردد، لذا در تحول تبرید هم گرمایش و هم سرمایش وجود دارد و فقط نحوه استفاده از سیستم، آنها را از یکدیگر متمایز می سازد.

مطالعه بیشتر...

مغشوش كننده ها (بافل ها) در مبدل های حرارتی دو وظيفه دارند: مهمترين وظيفه اينكه، آنها لوله ها را در كل مجموعه و بهره برداري از آن، در محل مناسب ثابت نگاه مي دارند و از ارتعاشات ناشي از گردابه هاي بوجود آمده توسط جريان روي لوله ها جلوگيري مي كنند، وثانياً آنها جريان برگشتي سمت پوسته را هدايت كرده و در امتداد ميدان لوله ها به پيش مي رانند و همچنين سرعت و ضريب انتقال حرارت را افزايش مي دهند.

متداول ترين نوع مغشوش كننده، مغشوش كننده تك قسمتي است كه در شكل نشان داده شده است. قسمت بريده شده بايد حداقل نصف قطر باشد تا از همپوشاني مغشوش كننده هاي مجاور حداقل يك رديف لوله اطمينان حاصل شود. به منظور به حداقل رساندن كاهش فشار براي جريان مايع در پوسته، برش مغشوش كننده 20 تا 25 درصد قطر متداول است، براي جريان هاي گاز با فشار كم، برش 40تا45درصد متداول است. انواع مغشوش كننده هاي صفحه اي در شكل نشان داده شده اند.

مطالعه بیشتر...

مولكول آمونياك NH3 است. كه يك ماده عالي و يكي از فرايندهاي ابتدايي در پتروشيمي است، كه در حالت عادي بصورت گاز مي باشد. آمونیاک در دنیا به عنوان یکی از مبردهایی که هنوز هم طرفدار خاص خود را دارد شناخته می شود، چرا که: 1- ارزانترين مبرد در دنياست و از اين نظر هيچ مبردي توان رقابت با آن را ندارد. 2- از تبخير هر كيلوگرم آمونياك در اواپراتور يك چيلر 300 كيلوكالري سرما توليد مي شود و اين در حالي است كه بهترين مبردهاي فريوني مانند R22 در اين شرايط 50 كيلوكالري سرما ايجاد مي كنند. يعني يك ششم!. به همين دليل است كه سرماي توليد شده توسط آمونياك نياز به صرف انرژي كمتري دارد.

3- تمامي مبردهاي فريوني اثر مخرب بر محيط زيست دارند، يا بر لايه ازون اثر تخريبي دارند و يا باعث گرم شدن كره زمين (بر اثر تأثير گلخانه اي اين گازها بر اتمسفر  و جو زمين) خواهند شد. در واقع اين گازها با احاطه كردن كره زمين در بالاترين لايه هاي اتمسفر مانند پتويي كره زمين را احاطه كرده و از خروج گرما از كره زمين ممانعت مي نمايند و لذا دماي كره زمين به تدريج افزايش مي يابد كه اين پديده تأثيرات بسيار مخربي بر آب و هواي كره زمين، ذوب شدن يخ هاي قطب جنوب و شمال و تغييرات غيرمتعارف آب و هوايي و طوفان و سيل هاي بسيار مهلك و مخرب خواهد شد. 4- دفع آمونياك در اتمسفر اثر تخريبي به جا نگذاشته و در صورت جذب شدن توسط خاك، اثر تقويتي بر خواص آن خواهد داشت.

مطالعه بیشتر...

جـدول نگهــداری مــواد غــذایی در ســردخـانـه

تنفس

. BTU

در روز

دمای   نقطه انجماد حرارت نهان حرارت ويژه

رطوبت

% RH

دمای نگهداری

دمای انجماد سريع

عنــــوان
بالاتر از انجماد پايين تر از نقطه كوتاه مدت بلند مدت
ــــ 29 83.5 0 . 67

0.30

82 34 – 42 32 – 34 ــــ گوشـت گوسفنــد
ــــ ــــ 75 0 . 75 0.36

ــــ

40 – 45 31 – 32 ــــ گوشـت گوسفند نمك زده 
ــــ 27 87 0 . 66 0.38 80 36 – 40 28 ــــ گوشـت ران گوسفنـد
ــــ 29 91 0 . 71 0.39

ــــ

36 – 40 26 – 30 - 15 گوشـت گـوساله
ــــ 25 30 0 . 55 0.31 80 36 – 40 0 – 5 ــــ گوشـت گوساله نمك زده
ــــ 28 79 0 . 69 0.35 84 38 – 42 30 – 32 - 15 گوشـت گـاو چـربي دار
ــــ 29 100 0 . 77 0.40 85 38 – 42 30 – 32 - 15 گوشـت گـاو  بـي چـربي
ــــ ــــ 65 0 . 56 0.34 60 – 70

ــــ

30 – 40   ماهــي دودی
ــــ 30 105 0 . 82 0.41 ـــ 25 – 30 25 - 15 ماهــی تـازه
ــــ 27 99 0 . 80 0.41 ـــ 29 – 32 28 – 30 - 10 مــرغ
ــــ 26.9 94 0.72 0.42 83 36 – 38 32 – 34 ــــ جگـر 
ــــ 26 93 0.89 0.56 80 36 – 40 31 – 36 ــــ سـوسيس
ــــ 27 96 0.50 -0.80 0.45 ـــ 0 – 10 ــــ - 20 بستنــي

2.0

28 84 0.86 0.37 ـــ 40 – 45 34 ــــ خـامـه
ــــ 15 35 0 . 65 0.34 ـــ

ــــ

34 – 36 ــــ مارگارین
ــــ 16 15 0 . 64 0.34 ـــ 40 – 45 ــــ + 15* كـــره
ــــ 17 79 0.70 0.36 ـــ 39 – 45 32 - 38 + 15* پنيــر
31 124 0.92 0.46 40 – 45

34 – 36

  شيـر
0.71 26 0.35 0.26 45 – 50 31 - 32   عسـل
2.34 31 98 0.76 0.40 38 – 45 30 – 31 - 10 تخـم مـرغ   
95 40 0 . 80 0.55 45 – 50 ــــ مايع شكلات
6.6 28 120 0 . 85 0.45 80 - 85 40 31 – 32 ــــ آلبـالو ـ گيـلاس
28 115 0 . 85 0.45 80 - 85 40 – 45 31 – 32 ــــ آلـو

29.9

127 0 . 90 0.45 85 – 90 50 40 - 45 ــــ آنـانـاس
2.75 30.7 122 0 . 85 0.45 80 - 85 40 – 45 31 – 32 ــــ انگـور يـاقـوتـی
0.5 27 111 0 . 92 0.44 80 - 85 35 - 40 30 - 32 ــــ انگــور
28.1 122 0 . 90 0.45 80 - 85 40 – 45 31 – 32 ــــ بـه
30.4 ـــ 0 . 88 ـــ 85 – 90 40 – 45 30 – 40 ــــ تـوت
129 0 . 92 0.48 80 - 85 42 – 45 31 - 34 - 15* تـوت فـرنگـی
27.9 91 0 . 89 0.40 85 – 90 50 32 – 34 ــــ پـرتقـال
41 104 0 . 83 0.44 50 – 60 55 – 60 28 ـــ خــرما
30.5 137 0 . 93 0.49 80 - 85 45 – 50 45 – 50 ــــ خيـار
29 108 0 . 86 0.43 85 – 90 45 31 – 32 ــــ ذرت

101 0 . 76 0.41 35 – 40

35 – 40

ــــ ســاريــن

3.3

28.9 125 0.89 0.46 80 – 85 42 – 45 31 – 32 *- 15 شاتـوت
5.4 28.4 129 0 . 92 0.46 85 – 90 32 32 ــــ گـريپ فـروت
6.6 28 106 0 . 90 0.43 85 – 90 40 29 – 31 ــــ گلابـــی
0.41 28.1 127 0 . 92 0.46 80 – 85 55 – 58

ــــ

ــــ ليمــو
4.18 30.2 108 0 . 81 0.42 85 – 95 56 – 72 56 – 72 ــــ مــوز
1.0 29.4 110 0 . 92 0.42 85 – 90 50 31 – 32 ــــ هلـو و شفتـالو
0.75 28.4 91.5 0 . 92 0.39 85 – 88 38 – 42 30 – 32 *- 15 سيـب درختي
ـــ 30.4 132 0.83 0.47 85 – 90 46 – 50 45 - 50 ــــ بـادنجـان ـ كـدو
ـــ ـــ 129 0.90 0.47 95 – 98 45 – 50 32 – 35 ــــ چغنــدر
0.85 28.9 105 0.82 0.41 85 – 90 45 – 60 36 – 50 - 30   سيـب زمينـی
1.0 30.5 137 0.96 0.46 95 – 98 40 – 45 32 ــــ شلغـم

2.33

30.1 ـــ 0.90 0.47 85 – 90 40 – 45 32 ــــ فلفـل
8.0 31.2 136 0.90 0.48 90 – 95 45 32 ــــ كاهـو
2.27 29.7 135 0.95 0.48 90 – 95 45 50 31 – 32 - 30   كـرفس
ـــ 30.2 130 0.90 0.41 70 – 75 55 – 60 50 – 55 ــــ كـدو حلـوايی
0.5 30.4 135 0 . 95 0.48 85 – 90 55 – 70 40 – 50 ــــ گـوجه فـرنگی
ـــ 29.7 128 0 . 92 0.47 85 – 90 40 – 45 32 – 34 ــــ لـوبيا سبــز

ــــ

 

30 108 0 . 80 0 . 42 85 – 90 40 – 45 32 ــــ نخـود سبـز

1.73

 

29.6 120 0 . 87 0 . 45 95 – 98 40 – 45 32 - 30  * هـويج

ــــ

 

31.2 132 0 . 93 0 . 47 90 – 95 45 32 - 35 * كلــم

ــــ

 

29.2 132 0 . 93 0 . 47 90 – 95 40 – 45 35 ــــ گـل كلـم

ــــ

 

30 130 0 . 90 0 . 45 90 – 95 40 – 45 32 ــــ سبـزيجـات مخلـوط

ــــ

 

30.8 132 0 . 92 0 . 48 85 45 – 50 32 ــــ اسفنـاج
1.0 28.5 115 0 . 92 0 . 35 75 – 85 40 – 45

34 – 40

ــــ سيفيجـات

ــــ

 

32

ــــ

 

ــــ

 

ــــ

 

85 – 90 ــــ

35 – 40

ــــ گلهــا

ــــ

 

ــــ

 

0 . 0

ــــ

 

ــــ

 

65 – 70 40 – 45 40 – 45 ــــ واكسـن و سـرم

 

 

گزينش مبردي ايده آل براي يك سيستم،امري غيرممكن بوده و هيچ مبردي را نمي توان يافت كه واجد تمام خصوصيات بهينه باشد،چراكه مبردها در شرايط مختلف كاركرد،خصوصيات متفاوتي دارند.بر همين اساس،انواع مبردها را با يكديگر مقايسه كرده، مهمترين عوامل را با توجه به نوع سيستم مورد نظر در نظر مي گيرند و مبرد بهينه را برمي گزينند.

 

            براساس جدول ashrea به جز آب كه دماي انجماد آن صفر مي باشد،بقيه ي مبردها داراي دماي انجماد پائيني مي باشند.به همين دليل،آب را فقط در سيستمهاي بالاي صفر بكار مي برند.بر اساس اين جدول،به غير از انيدريد كربنيك كه دماي بحراني پائيني دارد،بقيه ي مبردها دماي بحراني بالا(بسيار بالاتر از دماي تقطير)دارد.در نتيجه،اگر از انيدريد كربنيك به عنوان يك مبرد در سيستم تبريد استفاده شود،درجه ي فشار در آخر مرحله ي تراكم، بسيار بالا خواهد بود.اين امر باعث مي شود كه طراحي سيستم بر مبناي فشار بالا صورت گرفته و دستگاه لازم بزرگ و سنگين شود كه خود باعث افزايش قيمت هاي اوليه ي ساخت آن خواهد شد.همچنين،به دليل پائين بودن دماي بحراني انيدريد كربنيك،مي توان از آن در كندانسورهاي آبي استفاده كرد.اگرچه هنوز اين مبرد در دستگاههاي قديمي به كار مي رود، اما به دليل دسترسي به فريونها،موارد استعمال آن منسوخ شده و بيشتر براي ساختن يخ خشك(انيدريد كربنيك جامد)بكار مي رود و عموماً به همين دليل،بازده ي آن در مقايسه با بقيه ي مبردها اندك است.

گفتيم كه دماي جوش وانجماد مبرد مي بايستي تا حد امكان پائين باشد.فريون 12،با درجه‍ي  جوش 8/29- درجه ي سانتيگراد قابليت استفاده در دماهاي پائين،بالا و متوسط دارد و اغلب در واحدهاي كوچك با كمپرسورهاي متقارن مورد استفاده قرار مي گيرد.

فريون 13،با درجه ي جوش 5/81- درجه ي سانتيگراد به دليل پايين بودن درجه ي جوش  در فشار بالا كار مي كند و به همين علت در مرحله ي پائين سيستم كاسكاد قابل استفاده مي باشد(در فصل پنجم،پيرامون سيستم كاسكاد بحث خواهد شد).

فريون 22،بادرجه ي جوش 8/40- درجه ي سانتيگراد،مبردي نسبتاً فشار بالا مي باشد و به دليل پائين بودن درجه ي جوش،براي انجماد موادغذايي مورد استفاده قرار مي گيرد.حجم مخصوص بخار مكش اين مبرد به دليل فشار بالاي آن كوچكتر از فريون 12 بوده و در جابجايي مثبت كمپرسور،درصد ظرفيت زيادتري در مقايسه با فريون 12 مي دهد(در فصل ششم،پيرامون كمپرسورها بحث خواهد شد).

كلريدميتل يا R-40 ،با درجه ي جوش 74/23- درجه ي سانتيگراد،در گذشته موارد استعمال زيادي داشته،اما كاربرد آن به دليل سميت(و بي بويي) در صورت نشر خطرناك و كشنده بوده و با اين كه خواص ترموديناميكي مناسبي دارد، منسوخ شده است فريون 502 كه مخلوطي از 8/48 درصد وزني فريون 22 و 2/51 درصد وزني فريون 115 مي باشد،در 6/45- درجه ي سانتيگراد به جوش مي آيد.

خصوصيات ترموديناميكي فريون 115 با درجه جوش 38- سانتيگراد مشابه فريون 22 بوده و مخلوط اين دو در فريون 502،نسبت فشار پائين تري در مقايسه با فريون 22 دارد.به همين دليل از آن براي تقطير درجه بالا و تبخير درجه پائين،مانند انجماد موادغذايي در سردخانه هاي زير صفردرجه،استفاده مي شود.همچنين از فريون 502 براي پمپ حرارتي نيز استفاده مي شود.

مبرد 500(به نام كارين 7)كه تركيبي از 8/73درصد فريون 12 و 2/26 درصد دي فلورواتان(R-152)است،درجه ي جوشي برابر با 3/33- درجه ي سانتيگراد(پائين تر از فريون 12)دارد و اثر تبريد آن در واحد حجم جابجايي كمپرسور، تقريباً 18 درصد بيشتر از فريون 12 كمتر از فريون 22 مي باشد.

 فريون 11،با درجه ي جوش 7/23 درجه ي سانتيگراد،مبردي فشارپائين بشمار مي آيد كه در فشار پائين اتمسفر كار مي كند و به همين دليل داراي حجم بخار مكش بزرگي در هر درجه ي تبخيركننده بوده و عموماً در واحدهاي بزرگ كمپرسورهاي گريز از مركز،در تأسيسات تهويه مطبوع مركزي به كار مي رود.مبرد 113 و 114،با درجه هاي جوش 68/47 و 5/3 درجه ي سانتيگراد،مبردهايي با درجه ي جوش بالا به شمار مي آيند.مبردي 113 عموماً در كمپرسورهاي گريز از مركز در تهويه مطبوع به كار مي رود.درجه جوش آن بالاتر از مبرد 11 بوده و فشار پائين تر و حجم بخار مكش بزرگتري در مقايسه با مبرد 11 دارد و به همين دليل در كمپرسورهاي گريز از مركز استفاده مي شود.ا

ز اين مبرد براي تبريد آب و نيز سرماي دماي پائين نيز استفاده مي شود از مبرد 114،اغلب در كمپرسورهاي گريز از مركز با دماي پائين و كمپرسورهاي چرخشي استفاده مي شود و موارد استعمال آن بيشتر براي تهويه مطبوع و سردكردن آب و تبريد در دماي پائين است.انيدريد سولفوريك،با درجه ي جوش 10- درجه ي سانتيگراد و فشار كم، تا پيش از سال 1930،مصارف خانگي و تجارتي داشت اما كاربرد آن با آمدن فريونها منسوخ شده است.

مبرد 717 يا آمونياك با درجه ي جوش 35/33- درجه ي سانتيگراد به دليل خواص ترموديناميكي خوبي كه دارد در يخسازي و سردخانه ها مورد استفاده  بسياري دارد و چون حجم مخصوص آن كم است،ظرفيت سرمائي نسبتاً زيادي با تغيير مكان كم پيستون ايجاد مي كند.با اين كه استفاده از اين مبرد از قديم متداول بوده است،اما قابل رقابت با فريونها نبوده و به دليل ويژگي قابل انفجار و اشتعال بودن آن،كمتر مورد استفاده قرار مي گيرد.

یک تصویر یک خاطره

جدید ترین اخبار

حاضرین در سایت

ما 24 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

ورود به سایت