خانه هوشمند معمولاً یک خانه یا ساختمانی است که در آن از تجهیزات خاصی با ساختار ویژه جهت کنترل و مانيتورينگ خانه استفاده مي گردد.
برای مثال در زمانی که یک فرد در مسافرت به سر می برد با استفاده از تلفن یا موبایل و يا خط اينترنت می تواند سیستم امنیتی و یا تاسیسات خانه را فعال سازد، دمای دلخواه را تنظیم کند ، در ساعت خاصی تاسیسات سرمایش و گرمایش شروع به کار نمایند و درجه حرارت خانه را به حد مطلوب برساند و یا گاز برای گرم کردن غذا در ساعت خاصی روشن شود و تلویزیون در ساعات معینی برای ضبط برنامه مورد علاقه روشن و خاموش گردد و یا می توان چراغ های منزل را در ساعتی روشن یا خاموش نمود و حتی مانيتور كرد که کداميك از لوازم خانه در حال کار مي باشند، و در صورت لزوم آنها را خاموش نمود و در طول سفر و یا زمانی که دور از منزل هستند دغدغه خاطر نداشته باشند که آیا اطو به برق است؟ گاز قطع است؟ و یا حتی کنترل کرد که کودکان که در منزل هستند؟ در حال انجام چه کاری هستند؟ و آنها را کنترل نماییم.
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان با بکارگیری از آخرین تکنولوژی ها در صدد آن است که شرایطی ایده آل ، همراه با مصرف بهینه انرژی در ساختمان ها پدید آورد.

این سیستم ها ضمن کنترل بخشهای مختلف ساختمان و ایجاد شرایط محیطی مناسب با ارائه سرویس های همزمان ، سبب بهینه سازی مصرف انرژی ، سطح کارایی و بهره وری سیستم ها و امکانات موجود در ساختمان می شود. کنترل و دسترسی به سیستم با استفاده از نرم افزارهای مربوطه از هر نقطه در داخل ساختمان و خارج از آن از طریق اینترنت مقدور می باشد.

در حال حاضر اتوماسیون و هوشمندسازي خانه با سرعت زیادی در حال گسترش می باشد که با استفاده از آن می توان استفاده های تفریحی ، ارتباطی ، امنیتی ومحیطی خانه را به حداکثر رساند .
بطور كلي ساختمان هوشمند، ساختماني است كه مجهز به يك زير ساختار ارتباطاتي قوي بوده كه مي‌تواند به صورت مستمر نسبت به وضعيت هاي متغير محيط عكس العمل نشان داده و خود را با آنها وفق دهد و همچنين به ساكنين ساختمان اين اجازه را مي‌دهد كه از منابع موجود به صورت موثرتري استفاده نموده و امنيت و آرامش آنها را افزايش دهد.
مانند همه صنايع در حال رشد ديگر در اين صنعت نيز رقابت‌هايي به چشم مي‌خورد. ما بايد متوجه اين موضوع باشيم كه بيشترین گسترش در هر صنعتي را سازندگان آن صنايع بوجود مي‌آورند و نه خريداران آنها. براي مثال با يك نگاه به صنعت اتومبيل سازي متوجه مي‌شويم كه، هر چقدر كه يك اتومبيل بيشتر لوكس باشد، همانقدر بيشتر مجهز به تجهيزات الكترونيكي است. اين تجهيزات الكترونيكي، كارهايي را انجام مي‌دهند كه لزوما قابل استفاده در همه جا و بوسيله همه كس نيست.
ولي بسياري از همين تجهيزات كه قبل از اين به عنوان تجهيزات اضافي بر روي اتومبيل‌ها تلقي مي‌شدند امروزه بعنوان تجهيزات استاندارد براي اتومبيل‌ها محسوب مي‌شوند. براي مثال چند نفر از ما به ياد داريم كه كمربند ايمني بصورت اتوماتيك تنظيم مي‌شد؟يا اينكه روزانه چند اتومبيل بدون كولر به فروش مي‌رود؟ اگر اين سوالها پانزده سال پيش پرسيده مي‌شد حتما جوابها بسيار متفاوت از جوابهاي امروز بود.
هزينه هاي جاري يك ساختمان معمولا هزينه‌هاي سرباز زيادي را براي انواع مشاغل و ساكنان ايجاد مي‌كند، و همين موضوع مي‌تواند در سود دهي نقش عمده‌اي را ايفا كند. بعلاوه، خيلي از سازمانها در دنيا به صرفه جويي در مصرف انرژي و هر چه بهتر كردن محيطهاي كاري و زندگي خود روي آورده‌اند. صاحبين مشاغل مختلف در صرفه‌جويي در مصرف انرژي و بهينه سازي محيط زندگي و كم كردن هزينه هاي سرويس و نگهداري براي اينكه بتوانند به هدف نهايي خود برسند از يك طرف، و از طرف ديگر احتياج آنان به امنيت و در دسترس بودن اطلاعات در زمان حقيقي روي آورده‌اند تا جايي كه اين تغييرات حتي در شركتهاي بسيار كوچك نيز بچشم مي‌خورد.
مدت زيادي نيست كه بحث درباره موضوع ساختمانهاي هوشمند در محافل عمومي مطرح گرديده است. حال ببينيم كه واقعاٌ يك ساختمان هوشمند چگونه ساختماني است؟ تعريفي كه در ايالات متحده آمريكا درباره يك ساختمان هوشمند عنوان مي‌شود اينچنين است: «يك ساختمان هوشمند ساختماني است كه در بر دارنده محيطي پويا و مقرون به صرفه بوسيله يكپارچه كردن چهار عنصر اصلي يعني سيستمها، ساختار، سرويس‌ها و مديريت و رابطه ميان آنها مي‌باشد»
يك ساختمان هوشمند اين مزايا را از طريق سيستمهاي كنترلي هوشمند ارائه مي‌نمايد. اين سيستمها عبارتند از:

► Heating, Ventilation and Air- Conditioning (HVAC)
► Fire safety
► Security
► Energy/lighting management


عملکرد ساختمان هوشمند
یک سـاخـتمان هـوشمنـد بـنـا بـه تـعريـف انـستيتو ساختمانهاي هوشمند بنايي است كه با استفادة بهينه از چند عنصر پاية : سازه و سیستم و خدمات و مديريت و روابط دروني آنها ، محيطي مناسب و داراي صرفة اقتصادي ايجاد نمايد . در ساختمان هوشمند بسیاری از اعمالی که ساکنان از روی عادت و بصورت غیر ارادی انجام می دهند توسط سیستمهای هوشمند انجام می گردد که باعث صرفه جویی در زمان و هزینهء نیروی انسانی می گردد. با بکارگیری انواع و اقسام سنسورهای حسی در داخل و خارج ساختمان و با بکارگیری یک شبکه و سیستم واحد میتوان بصورت دائمی و بلادرنگ اطلاعات دما فشار رطوبت دبی هوا میزان اکسیژن و دی اکسید کربن را در اختیار داشت و از آنها در جهت رسیدن به شرایط ایده آل استفاده کرد. در یک ساختمان هوشمند با امکانات نرم افزاری بوجود آمده میتوان نمودارهای مختلفی را برحسب زمان دراختیار داشت و از آنها در جهت بهبود کیفی شرایط زیستی و حداکثر استفاده از هوای طبیعی را برای ساکنین بوجود آورد . در زمان کارکرد سیستم هوشمند ساکنان در جهت صرفه جویی مصرف انرژی حق باز کردن پنجره ها را نخواهند داشت و در ساختمانهای اداری قبل از اتمام ساعت کار این سیستم بصورت اتوماتیک و متناوب شروع به خاموش کردن سیستمهای تهویه مطبوع می کند .
در یک ساختمان هوشمند با امکانات بوجود آمده می توان در هر زمان میزان مصرف انرژی بر پایه مصرف انرژی سوخت و برق را بدست آورد و از آن در جهت کاهش مصرف انرژی و بهینه سازی مصرف سوخت د ر ساختمان بهره برد. ( مبحث نوزدهم - مقررات ملی ساختمان )
بیشترین مصرف انرژی در ساختمان توسط سیستم روشنایی بوجود می آید که با هوشمندسازی این سیستم می توان ازاتلاف انرژی تا حد زیادی جلوگیری کرد که این عمل با ترکیب روشنایی روز و روشنایی مصنوعی به بهترین نحو و خاموش کردن چراغها در زمان بدون مصرف بوجود می آید . سیستمهای مدرن مدیریت ساختمان امروزه برپایه وب - web base - نگاشته می شوند که بزرگترین حسن آن در بکارگیری امتیازات شبکه جهانی اینترنت و کنترل ساختمان از راه دور توسط سیستمهای ارتباطی متداول در دنیا است به اینصورت که با راه اندازی سایت ساختمان موردنظر و با وارد کردن شناسه کاربری و رمز عبور میتوان ازهر مکانی بر ساختمان احاطه داشت .
در اینگونه ساختمانها میتوان با نصب تابلوهای نمایشگر الکترونیکی در مکانهای خاص ساختمان و نمایش دادن اطلاعات مختلف از سیستمهای کنترلی ساختمان زندگی را برای ساکنین لذت بخش کرد .
در ساختمانهای مسکونی با متراژ زیر پنج هزار مترمربع میتوان از سیستمهای اتوماسیون خانگی استفاده کرد که شامل اجزاء متنوعی است :
Motion Detection : از لحاظ امنیت و کنترل روشنایی کاربرد دارد
Pool & Spa : کنترل فیلترها و دما وتاثیراشعه نور خورشید بر استخر
Vehicle Detection : در هنگام ورود وسیله نقلیه چراغها را روشن و تصویر دوربین پارکینک را بر روی تلویزیون سویچ می کند.
Lighting : کنترل روشنایی بر اساس نیاز و برنامه زمان بندی شده
Irrigation : سیستم کنترل اتوماتیک آبیاری
Security : کنترل هوشمند امنیتی
Trend Temprature : نمایشگرهای دما و رطوبت هوای بیرون و داخل ساختمان
Multi Room Audio : سیستمهای صوتی هوشمند
Heating & Cooling : سیستم کنترل هوشمند سرمایش و گرمایش
Telephone & Internet : سیستم تلفن سانترال و شبکه داخلی و ...
ویژگی ها
كنترل و مانيتورينگ تجهیزات منزل در همه زمان ها با استفاده از پانل هاي كنترلي نصب شده در محل هاي مورد علاقه مانند اتاق خواب موسن ترها و در بيرون از منزل با استفاده از خط تلفن يا موبايل و يا اينترنت.
تنطیم کردن دمای منزل و فعال کردن سیستم سرمایشی و گرمایشی برای رسیدن به آن دما تا علاوه بر ايجاد محيطي مطلوب از اتلاف انرژي جلوگيري نمود.
کنترل کودکان با استفاده از دوربین هاي قرار داده شده در منزل
سيستم هاي امنيتي ( دوربين هاي مدار بسته، قفل هاي الكترونيكي و ...)

موارد استفاده:
کنترل و مانيتورينگ خانه و تجهیزات داخلی آن هنگام خارج شدن از منزل
کنترل و مانيتورينگ ویلاهای خارج شهر
کنترل و فضاهاي سبز خانه ها و ويلا ها ( آبياري خودكار و...)
برخی از اهداف سیستم مدیریت هوشمند ساختمان:
ایجاد محیطی مطلوب برای افراد حاضر در ساختمان
استفاده بهینه از تجهیزات و افزایش عمر مفید آنها
ارائه سیستم کنترلی با قابلیت برنامه ریزی زمانی عملکرد
کاهش چشمگیر هزینه هاي مربوط به نگهداری و بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی
عدم نیاز به پیمانکار دائمی ساختمان
امکان مانیتورینگ و کنترل تمامی نقاط تحت کنترل از طریق یک PC و یا اینترنت
با توجه به یکپارچه سازی ساختمان ، تمام تجهیزات بصورت هماهنگ کارکرده و امکان تداخل و بروز مشکلات ناشی از عدم هماهنگی از بین می رود
امكان گرفتن گزارش هاي آماري از تمامي تجهيزات و عملكرد آنها به منظور بهينه سازي مصرف و عملكرد




وظایف سیستم مدیریت هوشمند ساختمان
کنترل تاسیسات مکانیکی و الکتریکی (لينك به بخش كنترل تاسيسات مكانيكي(
کنترل سیستم های روشنایی (لينك به بخش كنترل سيستم هاي روشنايي(
کنترل تهویه مطبوع (لينك به بخش كنترل تهویه مطبوع(
سیستم اعلام حریق و کنترل دود (لينك به بخش كنترل سيستم اعلام حريق(
کنترل تردد و حفاظت (لينك به بخش كنترل تردد و حفاظت(
مدیریت آسانسورها در زمان های خاص


نحوه ذخیره سازی انرژی و بازگشت سرمایه
همانگونه که بارها ذکر گشت هدف اصلی استفاده از سیستم BMSدر یک ساختمان، ذخیر ه سازی انرژی و مصرف صحیح و بهینه از امکانات می باشد ، كه نتيجه اين هدف علاوه بر ذخيره سازي انرژي بازگشت سرمايه اوليه كه صرف اجراي BMS شده است مي گردد. با ذکر چند مثال کاربردی طریقه صرفه جویی در مصرف انرژی را شرح می دهیم.

1- در اکثر اداره جات و سازمانها کارمندان برای مصرف درست اهمیتی قائل نیستند مثلاً وقتی کارمندی محل کار خود را ترک می کند حتی اگر بازگشت وی زمان زیادی طول بکشد سیستم تهویه و روشنایی خود را همچنان روشن ترک می کند در ساختار BMS در صورت عدم وجود کسی در محل بصورت خود کارو پس از طی زمانی، سیستم به حالت حداقل مصرف سوئیچ می کند تا دوباره شخص به محل کارخود بازگردد .
2-در ساختمانهای بزرگ اداری ساعت 7 صبح تمام سیستم تهویه و روشنایی کل ساختمان روشن می گردد در صورتی که ممکن است افرادی در مرخصی یا ماموریت بوده و یا با تاخير به محل کار بیایند که در این صورت انرژی بیهوده مصرف مي گردد . در ساختار BMS تا فرد کارت حضور و غیاب را در ورودی می کشد سیستم تهویه روشنایی اتاق او فعال می گردد ، و بدين صورت از مصرف بيهوده جلوگيري مي گردد.
3- در ساختمانهای بزرگ اگر کنترل و مدیریتی روی تاسیسات مکانیکی نداشته باشیم بطور مثال بویلررا در نظر بگیریم مثلاً چهار بویلر داریم که درصورت عدم وجود کنترل بر عملکرد مجموعه بویلرها دو یا سه بویلر را همواره در مدار قرار می دهیم در صورتی که ممکن است حتی یک بویلر نیز جوابگوی سیستم در زمانهای خاصی باشد که در این صورت نیز مصرف بهینه نمی باشد ولی اگر با استفاده از اندازه گیری ما تعداد بویلر ها را تعیین کنیم همواره بصورت بهینه انرژی را مصرف می کنیم ضمن آنکه خللی در کار سیستم بوجود نمی آید .

4- در هواساز ممکن است دمای مطلوب را بتوان از هوای محیط بیرون تامین نمود بدون اینکه نیاز به فعالیت هواساز باشد .که اگر مدیریت و کنترل وجود نداشته باشد با اینکه محیط بیرون جوابگوی سیستم می باشد ولی همچنان هواساز نیز در حال کار است که نتیجه عدم استفاده صحیح از انرژی می باشد .
قابلیتهای بسیار دیگری نیز برای سیستم می توان مثال زد که ذکر مثالهاي فوق فقط بخشی از نحوه ذخیره سازی انرژی را شامل می شد .

بحث دیگری که در بازگشت سرمایه نقش دارد مصرف بهینه از امکانات می باشد که در ذیل توضیحات مختصری خواهیم داد :
1-در سیستم تاسیسات مکانیکی با تقسیم زمانهای کارکرد بین تمام اعضای یك مجموعه (مثلاً مجموعه پمپ های سیرکولاسیون ) فشار کاری بین همه اعضا تقسیم می شود . ضمن اینکه از غیر فعال بودن یک بخش از مجموعه بطور دائم جلوگیری می کند که خود باعث بهتر عمل کردن تمام مجموعه می گردد .

2- روی تمام تجهیزات مورد استفاده در ساختمان کنترل داشته و تمام وضعیتهای موجود را اندازه گیری کرده و درصورت بروز خرابی در سیستم بطور خودکار به جز Standbyسوئیچ کرده و خرابی را به اطلاع كاربر می رساند تا در اسرع وقت جهت تعمیر اقدام گردد .

3- زمان های کارکرد تمام تجهیزات را ذخیره می نماید و در زمانی که نیاز به سرویس می باشد به کاربر اطلاع می دهد تا سیستم همواره در حالت مطلوبي کارنماید .

4- در تمام سیستمهاي تهویه مطبوع و تاسیسات مکانیکی ( مثلاً مبدلها ) علاوه بر اندازه گیری دمای پروسه و ست یونیت تعریف شده با اندازه گیری دمای محیط، بیرون روی ست یونیت اثر گذاشته تا نوسانات دما جبران گردد .( با توجه به اینکه در اغلب مناطق ایران دمای شب وروز بسیار متفاوت می باشد با استفاده از این روش براحتی می توان نوسانات ناشی از این تغییر دما را بصورت خودکار جبران نموده بدون اينكه نیازي به تغییرات مداوم ست یونیت باشد.)
با توجه به موارد ذکر شده و موارد بسیار دیگر که در ساختار BMS قراردارند , علاوه بر استفاده بهینه ازتجهیزات بر عمر تجهيزات نیز افزوده می گردد، ضمن اینکه فضای کار را ایده آل می نماید .با توجه به مطالب ذكر شده و آمارهای بدست آمده از پروژه های اجرا شده بر اساس ساختار BMSبطور میانگین در بحث ذخیره سازی انرژی حدود 25 الی 30 درصد كاهش مصرف وجود داشته است و بازگشت سرمایه در اثر استفاده از ساختار BMS در حدود 5/2 الی 3 سال امکان پذیر می باشد .

مزاياي يك ساختمان هوشمند
مزاياي يك ساختمان هوشمند از طريق اتوماتيك كردن سيستمهايي مانندك گرمايش، Ventilation، و تهويه مطبوع يا (HVAC) Air Conditioning، سيستم اعلام حريق و آتش نشاني، سيستم هاي امنيتي و مديريت انرژي و روشنايي بوجود مي‌آيد. بطور مثال، در نظر بگيريد كه حريقي در يك ساختمان بوقوع بپيوندد، سيستم اعلام حريق به سيستم امنيتي بصورت خودكار ارتباط برقرار مي‌كند و از اين طريق قفلهاي كليه درب‌ها باز مي‌شوند و مردم مي‌توانند به راحتي از محل حريق دور شوند و سيستم امنيتي با سيستم HVAC نيز ارتباطي خودكار برقرار كرده و از اين طريق هواي سالم جايگزين هواي دودآلود مي‌شود. علاوه بر اين مزايا يك ساختمان هوشمند مزاياي زير را نيز براي صاحبان اين نوع ساختمانها به ارمغان مي‌آورد.

پياده سازي يكپارچه سيستم كابل كشي ساختمان براي نيازهاي حال و آيندة Control applications, Video, Data, Voice و Systems.
محيط كابل كشي استاندارد (UTP & Fiber).
مديريت متمركز كل سيستم
صرفه جوئي در مصرف تاسيسات حرارت مركزي
صرفه جوئي در مصرف برق
صرفه جوئي در هزينه كابل كشي هاي آتي و پراكنده
بالا رفتن كيفيت سرويس ساختمان (ارزش ساختمان)
درآمد براي سرمايه گذاران اصلي ساختمان بصورت شارژ خدماتي


يك ساختمان هوشمند چگونه مقرون به صرفه عمل مي‌كند؟
اصول يك ساختمان هوشمند مي‌گويد كه هزينه‌هاي واقعي يك ساختمان فقط هزينه‌هاي ساخت نيست بلكه بايد به آنها هزينه‌هاي راهبري و تعميرات را نيز اضافه كرد. ساختمان هوشمند تمامي اين هزينه ها را بوسيله كنترل اتوماتيك و يكپارچه، مخابرات، و سيستم مديريت كم مي‌كند.


جدول مقايسه‌اي اتلاف انرژي

جدول زير نشان دهنده مقايسه اتلاف انرژي‌هاي مختلف از سال 1996 تا 2000 در دو مدل ساختمانهاي سنتي و جديد كه ساختمان قديم در مساحتي برابر 24275 متر مربع و ساختمان جديد با مساحتي تقريبا دو برابر ساختمان هاي قديم برابر 54970 متر مربع مي‌باشد.

سال انرژي الكتريكي حرارت گاز طبيعي جمع كل اتلاف انرژي
قديم جديد قديم جديد قديم جديد قديم جديد
1996 18048 17117 13075 12401 31123 29519
1997 2506 23768 12619 11969 37679 35736
1998 25011 23722 9120 8650 34131 32371
1999 26602 25231 11603 11005 38205 36236
2000 26570 25200 12637 11986 39207 37186




نيازهاي پروژه :
در ابتداي قرن بيست يكم و تغييرات فرهنگي و تكنولوژي و همچنين تغييرات فرهنگي و تكنولوژيكي و همچنين تغيير نحوه ديد مردم در مورد محيط كاري و زندگي خود، چه در بخش تجاري و يا صنعتي و يا حتي مسكوني، نياز به محيطي كه حداكثر استفاده و حداقل هزينه را بتوان در آن تجربه كرد وجود دارد. سيستمهاي مختلفي كه در يك ساختمان هوشمند بكار گرفته مي‌شوند تا اين مهم انجام پذيرد ذيلا آمده است.
سيستم مديريت و صرفه جويي در مصرف انرژي
سيستمهاي ايمني جاني (Life safety)
سيستمهاي مخابراتي
سيستمهاي اتوماتيك سازي محل كاري


مديريت و صرفه جويي در مصرف انرژي
طرح ساختمان هوشمند باعث شده كه در مصرف انرژي به مقدار قابل ملاحظه‌اي صرفه‌جويي شود و همچنين مديريت آن بسيار آسان گردد. سيستمهاي كامپيوتري بصورت قابل ملاحظه‌اي در اين رابطه استفاده مي‌شوند، اين سيستمهاي با نامهاي مختلفي شناخته شده‌اند نامهايي همچون:
سيستم اتوماتيك سازي ساختمان (Building Automation System)
سيستم مديريت انرژي (Energy management Systems)
سيستم مديريت و كنترل انرژي (Energy management & control)
سيستم كنترل و مونيتورينگ مركزي (Central control mouitoring management system)
سيستم مديريت (Facilition management system) Facilities

سيستمهاي ايمني جاني (Life safety)
ساختمانهاي هوشمند در جهت ايمني جاني با استفاده از فن‌آوري روز توانسته اند كه سرعت زيادي به اصول قوانين ايمني جاني و سيستمهاي امنيتي بدهند و در همين زمان هزينه‌هاي اين سيستمها را نيز پائين بياورند.
فاكتورهايي كه در ايمني جاني در يك ساختمان هوشمند درگير هستند عبارتند از:
• تلويزيون‌هاي مدار بسته
• كنترل تردد بوسيله كارت
• آلارم شناسايي دود
• كنترل اضطراري آسانسور، HVAC و دربها.
• برق اضطراري


سيستمهاي مخابراتي
سيستمهاي مخابراتي كه در يك مجموعه ساختمان هوشمند مي‌توانند بكار گرفته شوند قابليتهاي بسياري بالا به اضافه هزينه‌هاي پايين را با خود به همراه دارند. برخي از امكانات مخابراتي كه مي‌توان در يك ساختمان هوشمند بكار برد عبارتند از:
PABX Telephone System.
Video Text.
Elctronic Mail.
Internet.
VOIP ( Voice Over IP)




خودكار كردن محيط كاري
در زمينه خودكار كردن محيط هاي كاري نيز در ساختمانهاي هوشمند اقداماتي بر اساس فن‌آوري روز انجام مي گيرد تا بتوان كليه عمليات يك دفتر را خودكار كرده تا از اين طريق خدمات شركتها و دفاتر به خوبي انجام پذيرد. اين عمل مي‌تواند بسياري از هزينه ها را با در اختيار گذاشتن برخي از سرويسها پايين آورد. برخي از فاكتورهايي كه در مورد خودكار كردن محيطهاي كاري در ساختمانهاي هوشمند بكار ميروند عبارتند از:
• پردازش اطلاعات بصورت مركزي
• پردازش اطلاعات
• طراحي به كمك كامپيوتر
• كليه سرويسهاي اطلاعاتي


سرويسهاي ارزش افزوده
سرويسهاي ارزش افزوده كه با هوشمند كردن يك ساختمان براي صاحبان آن بوجود مي‌آيد به دو دسته زير تقسيم مي‌شوند:
1. سرويسهايي كه بصورت محلي و براي كارمندان داخل سازمان در اختيار قرار مي‌گيرد.
2. سرويسهايي كه بصورت گسترده به كاربران داخل و خارج از محل ارائه مي‌شود.



1- سرويسهاي محلي
- سرويسهاي ديتا مانند شبكه محلي، پست الكترونيكي داخلي، وب سايت، اينترانت داخلي و ... .
- سرويسهاي تصويري مانند ويدئو كنفرانس
سرويسهاي كنترلي مانند اعلام حريق، كنترل نور، كنترل حرارت و يا هر كنترل ديگري كه مد نظر باشد.

2- سرويسهاي گسترده
همان سرويسهاي محلي مي‌باشند كه بصورت خارج از سازماني نيز استفاده مي‌شوند به اضافه.
تجارت الكترونيك
دسترسي به اينترنت
شبكه هاي مجازي
تلفن از طريق اينترنت (IP Telephony)
كنترل ساختمانها و سازمانها از راه دور.


صرفه جويي در مصرف انرژي
مساله انرژي در كشور ما سالها مورد توجه در خور نبوده و يارانه‌هاي آشكار و پنهان دولتي همواره ما را از توجه واقعي به ارزش انرژي در اشكال مختلفش باز مي‌داشته است. در سالهاي اخير، به دلايل گوناگون لزوم محاسبه ميزان مصرف صرفه جويي انرژي بعنوان يك ضرورت قطعي و چاره ناپذير، پديدار گشته است. سرعت رشد مصرف داخلي انرژي به حدي است كه با روند موجود توسعه منابع نفتي شايد با گذشت چند سال و اندي ديگر قادر به صادرات نفت نباشيم.
بخش ساختمان بيش از يك سوم انرژي مصرفي كشور را به خود اختصاص داده، كه به نظر مي‌رسد ارزش آن به قيمت جهاني ساليانه بالغ بر شش ميليارد دلار ميرسد. در صورتي كه مي‌توان با اجراي سيستم‌هاي نوين در ساختمانها، اين هزينه را به شكل قابل توجهي كاهش داد و هزينه‌اي را كه براي پياده كردن اين سيستم اجرا مي‌شود، را در مدت زماني نه چندان دور از راه ذخيره انرژي بدست آورد.
تغيير وضع موجود به سوي وضع قابل قبول قطعاٌ تلاش هماهنگ عظيمي را از سوي مردم و مسئولين بصورت پيوسته مي‌طلبد، كه BMS همين هدف را دنبال مي‌كند.

امروزه در اكثر كشورها از IBS در ساختمانها استفاده بسياري مي شود، كه شامل:
BMS يا سيستم مديريت يکپارچه ساختمان
كنترل روشنايي ساختمان
كنترل دوربين‌هاي مدار بسته
كنترل دربها
كنترل وضعيت هاي اضطراري همچون آتش سوزي و زلزله و ...
و بسياري كنترلهاي هوشمند ديگر

كه البته در مبحث صرفه جويي در مصرف انرژي بيشتر نگاهها به سوي BMS ساختمان معطوف مي‌گردد زيرا در BMS يا Building Management System مصرف كليه انرژي‌ها مانند برق و انرژي حرارتي در يك ساختمان با ابعاد ساختمان مركزي شركت سرمايه گذاري تامين اجتماعي بسيار بالا مي‌باشد.
يكي از مواردي كه در IBS كمتر به آن توجه مي‌شود، لوكس بودن آن است، زيرا تصور اينكه يك نفر ميتواند از طريق شبكه اينترنت و توسط يك كامپيوتر شخصي، در هر مكان و زمان، بر روي عملكرد سيستم‌هاي ساختمان نظارت و مديريت داشته باشد و كاركرد و عملكرد دستگاههاي مرتبط با گرمايش و سرمايش ساختمان را بصورت مجازي ببيند، جالب و ديدني خواهد بود. از طريق شبكه هاي ارتباطي مي‌توان BMS را به IBS ارتباط داد و از اين راه بر روي سيستم گرمايش و سرمايش ساختمان، نظارت داشت و مسئله ديگر نسبت خطاي كامپيوتر به انسان است كه بسيار كمتر مي‌باشد، زير در روشهاي مديريت قديم، هر ساختمان بلند توسط چندين نفر اداره مي‌شد، كه با افزايش دخالت انسان، مجموع خطاهاي حاصله نيز سير صعودي خود را طي خواهد كرد، ولي در سيستم مديريت جديد اينگونه خطاها بطور چشمگيري كاهش خواهد يافت.
BMS در زمان ارتباط با IBS، كنترل وضعيت اضطراري در مواقع زلزله و آتش سوزي را امكان پذير مي‌سازد.
به عنوان مثال:
در زمان آتش سوزي به فن كويل ها فرمان خاموش شدن مي‌دهد تا دامنه آتش سوزي بر اثر هواي دميده شده، فزوني نيابد و كليه دربها را در مواقع لزوم باز مي‌كند تا امكان فرار براي پرسنل و افراد حاضر در ساختمان فراهم گردد.
كنترل و ضبط تردد نيروهاي انساني و .. از جمله امكانات اين سيستم مي‌‌باشد.

کاربرد BMS

هتل ها
• اتوماسيون و مديريت موتورخانه
• كنترل و مديريت تاسيسات الكتريكي
• كنترل و مديريت روشنايي عمومي
• كنترل و مديريت تهويه مطبوع و اجباري
• حفاظت و دوربين هاي مدار بسته
• كنترل دسترسي و تردد با تعبيه قفل هاي الكتريكي مخصوص و استفاده از كارت ها و يا اثر انگشت
• نرم افزارهاي هتل داري
• كنترل و مديريت روشنايي و تهويه داخل اتاق ها با استفاده از سنسورهاي حركتي و سنسورهاي اندازه گيري ميزان نور
• سيستم هاي سمعي و بصري مركزي
• كنترل و مانيتورينگ تمامي موارد فوق از طريق يك كامپيوتر و نرم افزار مخصوص در داخل ساختمان و از طريق اينترنت از خارج ساختمان انجام مي پذيرد
بیمارستانها
• اتوماسيون و مديريت موتورخانه
• كنترل و مديريت تاسيسات الكتريكي
• كنترل و مديريت روشنايي
• كنترل و مديريت تهويه مطبوع و اجباري
• حفاظت و دوربين هاي مدار بسته
• كنترل دسترسي و تردد با تعبيه قفل هاي الكتريكي مخصوص و استفاده از كارت ها و يا اثر انگشت
• كنترل دما، رطوبت، فشار و كيفيت هوا در اتاق هاي خاص
• سيستم پيج مركزي
• كنترل دود و سيستم اعلام و اطفاي حريق
• كنترل و مانيتورينگ تمامي موارد فوق از طريق يك كامپيوتر و نرم افزار مخصوص در داخل ساختمان و از طريق اينترنت از خارج ساختمان انجام مي پذيرد
مراكز آموزشي
• اتوماسيون و مديريت موتورخانه
• كنترل و مديريت تاسيسات الكتريكي
• كنترل و مديريت روشنايي عمومي
• كنترل و مديريت تهويه مطبوع و اجباري
• حفاظت و دوربين هاي مدار بسته
• كنترل و مديريت روشنايي و تهويه داخل اتاق ها با استفاده از سنسورهاي حركتي و سنسورهاي اندازه گيري ميزان نور
• كنترل دسترسي و تردد با تعبيه قفل هاي الكتريكي مخصوص و استفاده از كارت ها و يا اثر انگشت
• كنترل دود و سيستم اعلام و اطفاي حريق
• كنترل فضاهاي عمومي
• سيستم پيج مركزي
• كنترل و مانيتورينگ تمامي موارد فوق از طريق يك كامپيوتر و نرم افزار مخصوص در داخل ساختمان و از طريق اينترنت از خارج ساختمان انجام مي پذيرد
• منازل مسكوني
• اتوماسيون و مديريت موتورخانه
• كنترل و مديريت تاسيسات الكتريكي
• كنترل و مديريت روشنايي عمومي
• كنترل و مديريت تهويه مطبوع و اجباري
• حفاظت و دوربين هاي مدار بسته
• كنترل دود و سيستم اعلام و اطفاي حريق
• كنترل دسترسي و تردد با تعبيه قفل هاي الكتريكي مخصوص و استفاده از كارت ها و يا اثر انگشت
• كنترل تمام تجهيزات الكتريكي و گازي موجود در خانه با استفاده از خط تلفـن و يا اينترنت شامل :
• كنترل تجهيزات آشپزخانه مانند روشن و خاموش كردن اجاق گاز، ماكروفر، پولوپز و ...
• كنترل باز و بسته شدن تمامي پرده ها از طريق كنترل از راه دور
o كنترل روشن و خاموش شدن و ضبط كردن برنامه مورد نظر از تلوزيون در زمان مورد نظر
o كنترل روشن و خاموش شدن روشنايي اتاق ها از طريق تلفن و پانل كنترلي نصب شده در اتاق خواب والدين 

یک تصویر یک خاطره

جدید ترین اخبار

حاضرین در سایت

ما 52 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

ورود به سایت