علی نیکزاد در گفت‌وگویی مفصل از میراث هشت سال فعالیت دولت احمدی‌نژاد برای دولت آینده سخن گفت و با حمایت از سیاست‌های اجرا شده در بخش مسکن توسط دولت‌ نهم و دهم، افزود: من تعصبی برخورد نمی کنم، اما سیاست واگذاری زمین به مردم طرحی شکست خورده بود. مشروح سخنان نیکزاد را در ادامه می‌خوانید؛

 

*مقاوم سازی مسکن روستایی در دولت بعدی: در بخش مسکن روستایی در دولتهای هفتم و هشتم، 81 هزار مسکن نوسازی شده ولی الان دو میلیون و 250 هزار مسکن روستایی در حال ساخت است که یک میلیون و 520 هزار واحد آن تحویل داده شده است. اگر این تعداد مسکن روستایی در دولت دکتر احمدی نژاد مقاوم سازی نمی شد زلزله های بیش از 5 ریشتر که در این مدت در کشور به وقوع پیوست همه خانه های روستایی را کن فیکون می کرد. شاهد این مدعا این است که در مناطقی که اخیرا زلزله آمد مثل استانهای لرستان، آذربایجان شرقی و بوشهر هر کجا مقاوم سازی مسکن روستایی جدی انجام شده است آن خانه ها پابرجا مانده است.

 

 

 

 

 

بنابراین ما در دولت به جای اینکه بگذاریم بر مردم مصیبت وارد شود و بعدش برویم دستشان را بگیریم و وام بلاعوض بدهیم بهتر است بیاییم از الان کمک کنیم این خانه های باقی مانده روستایی را هم مقاوم سازی نماییم.

 

*نوسازی بافتهای فرسوده ادامه یابد

 

 

در بافت فرسوده بالاخره دولت به طور جدی وارد شد تسهیلات دادیم و از مجموع 72 هزار هکتار بافت فرسوده شهرهای کشور، بسیار بهتر و گسترده تر از دولتهای گذشته به نوسازی بافتهای فرسوده پرداختیم.

 

سیاست مثبت حذف زمین از قیمت مسکن

 

در بحث مسکن شهری دولت نهم و دهم آمده قیمت زمین را از هزینه واحد مسکن تمام شده حذف کرده است که این موضوع به نظر من کار خوبی است اگر آقایان کاندیداهای ریاست جمهوری فکر می کنند کاری بدی است صراحتا اعلام کنند.

 

 

 

*سهم بخش مسکن از تسهیلات دولت باید افزایش یابد

 

 

سیاست اقتصاد کلان کشور در تخصیص تسهیلات دولتی به سه بخش خدمات (شامل بخش مسکن)، صنعت و کشاورزی تقسیم شده است. بخش مسکن بنابر گفته رئیس بانک مرکزی 25 درصد در تسهیلات دولتی سهم دارد، از طرفی سالانه 60 هزار میلیارد تومان تسهیلات در کشور تسهیلات داده شده است و تاکنون 8 سال از عمر دولت گذشته اگر 25 درصد 60 هزار میلیارد را حساب کنید می شود 15 هزار میلیارد که در طول هشت سال می شود 120 هزار میلیارد باید تسهیلات به بخش مسکن پرداخت می شد خیلی پایین تر از این میزان تسهیلات داده اند.

 

در جمهوری اسلامی ایران برای یک مرد که ایرانی است که خودش و همسرش از وام و زمین و آپارتمان دولتی استفاده نکرده است، مثل بعضی ها آنچنان ویلا و زمین ندارد! دولت اراده کرده 25 میلیون وام قرض الحسنه بدهد. از این رئیس دولت باید تشکر کرد یا باید گفت این کارش غلط بوده است؟

 

 

*همه دولت در خدمت مسکن مهر

 

 

الان وزارت نیرو وزارت آموزش پرورش نیروی انتظامی و وزارت نفت همه جمع شده اند از امکانات دولتی برای مسکن مهر تاسیسات روبنایی ایجاد کنند تا مردم فقط بیایند برای خانه هایشان انشعاب بخرند، یعنی فرد بیاید 400 هزار تومان بدهد انشعاب آب بگیرد و از آب به راحتی استفاده کند. 250 هزار تومان بدهد انشعاب برق بگیرد، 80 هزار تومان بدهد از نعمت گاز برخوردار شود و با 50 هزار تومان تلفن بخرد. من نمی دانم این کار خوب بوده و یا کار بدی است؟

 

 

*تقدیر رهبری از ساخت انبوه مسکن در کشور

 

 

ما تعصب نداریم فقط مجری سیاستهای نظام هستیم، هر دولتی بیاید سیاست خودش را دارد، وزیرش و استاندارش باید آن سیاست را اجرا کنند. اما یک موقع آن مدیر اجرایی توی دلش به این سیاست اعتقاد ندارد، من عرض می کنم ابتدای سال 1391 وقتی مقام معظم رهبری فرمودند دهها هزار خانه و مسکن در این کشور ساخته شده و تحویل مردم شده است اعم از مسکن شهری و روستایی و این طلیعه عدالت و پیشرفت است، این مطلب را وقتی ایشان فرمودند ما در وزارت راه و شهرسازی خدا را شکر کردیم که ما داریم توی راه حرکت می کنیم و بی راهه نمی رویم. چون طلیعه عدالت و پیشرفت یعنی ساخت و سازها در جهت پیشرفت است همراه با عدالت.

 

 

*تامین مسکن زوجها از ابتدای ازدواج

 

 

چرا زوجهای جوان نباید از ابتدا خانه داشته باشند؟ تازه این هم که خانه نیست. حالا توی یک آپارتمان 75 متری خانواده ها را مستقر می کنیم. پرده را می زند کنار خانه همسایه دیده می شود، نامحرم دیده می شود. به بچه ها هم که می گوییم شلوغ نکنند و تحرک نداشته باشند، فعلا به این شرایط قانع شده ایم ولی این کافی نیست. با این شرایط توی شهرها حالا هر کجا که می روی در تمام نقاط ایران در 1331 شهر و بخش و روستا همه جا دارند مسکن می سازند ما برای رضای خدا این کار را انجام دادیم.

 

 

*تاکید امام علی (ع) بر تامین مسکن مردم

 

 

امام علی (ع) وقتی از حکومتشان می نویسند، چون حکومت امام عمقش تا روز قیامت است ولی طول حکومت ایشان 4 سال بود همه آن دوران کوتاه به ایشان جنگ تحمیل شد و نگذاشتند آن امام حکومت کنند اما ایشان می فرمایند : در کوفه پایین ترین قشر مردم الان آب گوارا می نوشند، نان گندم می خورند و خانه نیز دارند. یعنی ایشان یکی از دستاوردهای حکومتشان را تامین مسکن مردم اعلام می کنند. امام خمینی (ره) نیز صراحتا گفتند که دولت اسلامی باید برای مردم خانه بسازد بهداشت، که دقیقا امام گفته بهداری، راه آسفالته و مدرسه را هم دولت باید تامین کند.

 

 

*تامین مسکن مردم وظیفه دولت است

 

 

بر اساس نص صریح قانون اساسی در اصول 31 و 43 و همچنین در قانون ساماندهی مسکن کشور تصریح شده تمام سازمانهایی که زمین دارند و این اراضی متعلق به دولت است یا متعلق به شرکتهای دولتی که سهامشان کامل دولتی است می بایستی آن زمین را رایگان به وزارت راه و شهرسازی واگذار کنند تا در برنامه تامین مسکن مردم استفاده شود.

 

 

*طرح مسکن مهر ایران برای دنیا الگو شده

 

 

جالب توجه است که الان طرح مسکن مهر در دنیا به الگو تبدیل شده است . اخیرا در کشور همسایه مان، جمهوری آذربایجان زمانی که 670 واحد مسکن را رئیس جمهور آن کشور افتتاح می کرد از صبح تا ظهر رسانه های آن کشور به صورت زنده و سراسری آن مراسم را پخش می کردند.

 

الان مسئولان ایران به هر کشوری که سفر می روند مقامات آن کشور به طرف ایرانی می گویند بیایید اینجا هم مسکن بسازید. اخیرا در سفر نایروبی مقامات کنیایی گفتند مشابه مسکن ایرانی می خواهیم که قرار شد در کنیا هم مسکن بسازیم البته با حمایت از شرکتهای ایرانی قرار شد این پروژه ساخته شود.

 

 

*سیاست واگذاری زمین به مردم طرحی شکست خورده است

 

 

من تعصبی برخورد نمی کنم بلکه می گویم بالاخره مردم باید خانه دار شوند. اگر قرار باشد مردم خونه داشته باشند باید به آنها زمین بدهیم. زمین اگر بدهیم و پول ساخت ندهیم همانطوری که از سال 1359 به بعد به مردم زمین دادیم ، آن زمینها برای مردم خانه نمی شود، خیلی ها زمین را گرفتند آن را فروختند و پولش را هم خرج کردند و فرم جیم استفاده از تسهیلات دولتی مسکنشان قرمز شد.

 

روش دیگر می گویند آماده سازی کنیم. قابل توجه اینکه ما هنوز داریم آماده سازی می کنیم! بعضی آقایان که مدعی هستند وقتی توی تلویزیون می روند یک حرفهایی می زنند که آدم شاخ در می آورد. الان سازمان ملی زمین و مسکن کارهایی که آنها قبلا شروع کرده بودند را دارد جمع می کند. یعنی همین الان آماده سازیهای قبلی نیمه تمام مانده که ما داریم جمع می کنیم.

 

 

*سیاست فروش زمینهای دولتی برای ساخت مسکن مردم خوب است

 

 

گفتند زمین را به روز بفروشید. این سیاست خوبی بوده من در اجرای این سیاست هم خودم در مسکن و شهرسازی اردبیل در سطح کشور اول بودم. سیاست این بود که بعد از اینکه زمین کارشناسی شد یک تعدادی مسکن را خود دولت می ساخت. این سیاست خوب هست یعنی شبیه طرح مسکن مهر است. زمین را کارشناسی می فروختند یک مقدار پول به دست می آمد آن را خرج احداث مسکن برای مردم می کردند. 30 درصد قیمت خانه را به صورت نقد از متقاضیان می گرفتند بقیه مبلغ تقسیط می شد به صورت قرض الحسنه 15 ساله . خوب این روش که به مسکن استیجاری ( اجاره به شرط تملیک ) معروف شد در طول تاریخ ایران شد 50 تا 100 هزار مسکن که در سطح کشور ساخته شد تقریبا سالی 10 هزار واحد ساخته می شد که کافی نبود و ادامه نیافت.

 

 

*دولت بعدی وام ساخت مسکن خواهد داد

 

 

احمدی نژاد با گفتمان امام (ره) در بخش مسکن وارد شد و گفت: من سهم زمین را در ساخت مسکن صفر می کنم. رئیس دولت نهم و دهم کار بسیار بزرگی کرد چون زمین یک چیزی نیست که بشود با آن شوخی کرد. تسهیلات قرض الحسنه ساخت مسکن هم دادیم . چرا نمی بایست تسهیلات مسکن می دادیم؟ برخی می گویند اضافه دادید به مسکن مهر. خوب بالاخره اگر مسکن جزو اقتصاد است و در تورم سهم 30 درصدی دارد یک سهمی هم باید از تسهیلات داشته باشد این سهم تسهیلات را هم دولت بعدی باید بدهد اگر غیر از این است نامزدهای محترم ریاست جمهوری صراحتا اعلام کنند. بنابراین خیال شما را راحت کنم هر دولتی مستقر شوند مشکل مسکن مردم را باید حل کند.

 

 

مردم مزه شیرین میوه مسکن مهر را چشیده اند

 

 

ما در بعضی از استانها حدود 8 تا 9 هزار واحد مسکن مهر اضافه ساخته بودیم، این سری که رفتیم دیدیم 15 هزار تا متقاضی اضافه داریم! یعنی مردم میوه مسکن مهر را چشیده اند و دیده اند که خیلی خیلی شیرین است به سمتش آمده اند و امید بستند. بنابراین می خواهم بگویم این کار اقدام خیلی خوبی بوده.

 

 

*دولت بعدی  برای تکمیل مسکن مهربسیج عمومی بدهد

 

 

اتفاقا به نظر من دولت بعدی باید یک بسیج عمومی بدهد. وزارتهای نیرو ، نفت ، بهداشت، آموزش پرورش و ارتباطات را بسیج کند به همراه شهرداریها و نیروی انتظامی تا امکانات و تاسیسات زیربنایی و فضاهای روبنایی شهرکها و مجتمع های مسکن مهر را تامین کنند. این وقتی انجام بشود یعنی تاسیسات زیربنایی و روبنایی آماده شد زندگی در آنجا شکل می گیرد .

 

 

*مسکن مهر نوع ساخت و ساز و شهرسازی کشور را تغییر داد

 

 

اصولا نوع شهرسازی فعلی کشور مطلوب نیست. تاکی می خواهیم مثل قوطی کبریت آپارتمان بسازیم ، این از روی ناچاری است. اما مسکن مهر نوع ساخت و ساز و روش شهرسازی را در کشور عوض کرده است.

 

الان تصرفات غیرقانونی اراضی و پرونده های سفته بازی زمین در خیلی از شهرها بسته شده چون طرف دلیلی نمی بیند برود شبانه با بلوک زمین تصرف کند و به صورت خلاف بسازد و با استرس زندگی کند. وقتی که خود دولت می گوید زمین رایگان به شما می دهم برای ساخت مسکن.

 

بر همین اساس توافقات گسترده ای با وزارت دفاع و نیروهای نظامی و انتظامی به عمل آوردیم تا اراضی خود را در اختیار ادارات راه و شهرسازی استانها قرار دهند تا دوباره با تسهیلات مسکن مهر به آنها برگردانیم برای سکونت خانواده های نیروهای جان برکف جمهوری اسلامی. این باعث شده که کارآمدی نظام بالا برود . من روی تعصب نمی گویم. ولی می خواهم عرض کنم بالاخره این کار بسیار بزرگی است.

 

 

* در بخش مسکن هنوز عدالت رعایت نشده

 

 

در ایران 21.6 میلیون واحد مسکن  و 21.2خانوار داریم یعنی اگر عرضه و تقاضا را حساب کنیم 400 هزار واحد مسکن زیاد است. این معنی اش این نیست که در تهران مسکن ارزان است و یا در سطح کشور مسکن ارزان شده می دانید چرا؟

 

 

چون عدالت اجرا نشده یعنی بعضی ها 15 تا خانه دارند و بعضی ها یک سرپناه هم ندارند. بعضی ها که فقط شعار می دهند اجازه دهند فهرست املاک و اموال خودشان منتشر شود . بگویند آهای مردم اموال ما این است تا همه بدانند اینها چند تا خانه دارند.

 

 

در دنیا این جوری نیست که شما بتوانید 10 تا خانه بخرید بیاندازید کناری تا گران شود بعد بفروشید. پانصد تا زمین بخرید بیاندازد آنجا. بروید مسکن بسازید و اجاره ندهید. ما الان در تهران 400 هزار تا خانه خالی داریم. این اطلاعات دقیق ادارات آب و برق و گاز از روی آمار صفر مصرف زمستان واحدهای مسکونی خالی اعلام کرده اند.

 

 

در 22 ماه گذشته هم شهرداری پایتخت 420 هزار پروانه ساخت مسکن صادر کرده است. وزارت راه و شهرسازی هم در شهرهای جدید پرند ، پردیس و اندیشه هم بالای 400 هزار واحد در حال ساخت دارد که جمع کل می شود یک میلیون و 200 هزار مسکن، اگر سه نفر در هر خانه ساکن بشوند سرجمع می شود سه میلیون و 600 هزار نفر باید در استان تهران اسکان یابند یعنی اینکه به نظر من در کشور به جایی رسیده ایم که ساخت و ساز ها به وضعیت اشباع رسیده است و از این پس باید قوانینی وضع کنیم که مسکن را از حالت سرمایه ایی به کالای مصرفی تبدیل کنیم.

 

 

بنابراین اینها را که بنده توضیح می دهم یک ادای وظیفه است یک ادای وظیفه در کنار ایمان راسخ برای کار. ما برای این کار ایمان راسخ داریم. اینکه بعضی ها می روند یک واحد مسکن مهر را می بینند می گویند بدون آب افتتاح شده یکی می گوید این شهرکها دور است آن یکی راه ندارد. خوب وقتی شما 4 میلیون و 300 هزار واحد مسکن می سازید قطعا چندتایش هم این طوری می شود.

 

 

* بخش خصوصی برای ساخت و ساز محدودیت ندارد

 

 

دولت بعدی حتما باید برنامه مسکن مهر را ادامه بدهد. دولت بعدی هر کسی که می خواهد باشد باید مشکل مردم را حل کند. برخی می گویند بدهید بخش خصوصی بسازد. خوب بیاید بسازد ما که جلویش را نگرفتیم، بروند بسازند می گویند وامش را شما بدهید! نمی شود که وام یارانه دار را به بخش خصوصی داد، بانکها الان وام می دهند به صورت آزاد ، دست اندرکاران بخش خصوصی بروند آن وام را بگیرند و مسکن بسازند، هر چقدر هم که می توانند بسازند ولی هدف دولت از طرح مسکن مهر تامین خانه برای کسانی است که از جمهوری اسلامی ایران، آپارتمان، زمین و یا وام رایانه دار نگرفته باشند. ما این اقشار را تحت پوشش قرار می دهیم اما اگر کسی خانه کوچکی دارد و خواست تبدیل به احسن کند و یا در جنوب شهر است ولی می خواهد برود مثلا شمال شهر سکونت کند، خوب بخش خصوصی برود برایش مسکن مناسب بسازد و به او بفروشد و دولت هم با این موضوع موافق است.

 

یک تصویر یک خاطره

جدید ترین اخبار

حاضرین در سایت

ما 21 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

ورود به سایت