کشمکش شهرداري مشهد و مديريت عمليات انتقال گاز بر سر احداث يک کانال هدايت آب هاي سطحي وفاضلاب در منطقه محروم وکم برخوردار شهر مشهد که مهرماه گذشته به پرکردن کانال احداثي منجر شد، وارد مرحله تازه اي شد واين بار پرونده به کميته حريم خطوط انتقال گاز در تهران ارسال شد تا تکليف آن روشن شود.

 

 

شهرک شهيد رجايي، بازه شيخ (پورسينا)، عباس آباد، همت آباد و حجت آباد از نقاط حاشيه شهر مشهد است که يکي از مشکلات اساسي اين مناطق رهاسازي فاضلاب خانگي و جمع آوري نشدن آب هاي سطحي است. با توجه به حاد بودن اين معضل، در راستاي اجراي پروژه هاي عمراني طرح ايجاد يک کانال جمع آوري آب هاي سطحي مطرح و اين پروژه از آخر اسفند سال گذشته از سوي شهرداري مشهد آغاز شد. اما وجودخط لوله گاز در مجاورت اين پروژه و از طرفي پافشاري شرکت گاز بر رعايت استانداردهاي حفظ حريم باعث شد تا اين پروژه از سمت عباس آباد تنها 200متر پيشرفت کند.با توجه به اين که در اجراي اين پروژه  استانداردهاي لازم بايد مدنظر قرار بگيرد و از طرفي رفع مشکل جمع آوري آب هاي سطحي محدوده عباس آباد، شهرک شهيد رجايي، بازه شيخ و... که با يک بارش کوچک به يک درياچه تبديل مي شود نيز ضروري است، تاکنون جلسات مختلفي با شهرداري و شرکت گاز برگزار شده که حاصل آنها نتيجه اي در برنداشته است.

 

 

سابقه خبر

 

خراسان رضوي در 1391.7.11 در گزارشي نوشت:در سايه نبود مديريت واحد شهري، کشمکش هاي بين شهرداري مشهد و شرکت ملي انتقال گاز ايران سبب شد بخشي از پروژه کانال انتقال آب هاي سطحي در منطقه ۵ شهرداري مشهد زير خاک مدفون شود.

آن روز مهندس «ريحاني» مدير نظارت بر پروژه هاي عمراني شهرداري مشهد گفته بود کانالي به ابعاد 1.5×1.5 مترمربع در خيابان لوله گاز طبق طرح مشاور در دست اجرا بوده است و در حالي که مشاور پروژه سوابق طرح را ارائه و قبلاً هم از شرکت گاز استعلام کرده و آن ها جواب مثبت داده بودند و منعي براي اجراي پروژه نبود، کار را شروع کردند ولي در حين اجراي کار نيروهاي اجرايي شرکت گاز از ادامه کار ممانعت کردند.وي مي افزايد: با توجه به اين که اجازه ندادند کار ادامه پيدا کند شهرداري منطقه اقدام به پيگيري براي انحراف کانال و تغيير مسير آن کرد و براي اين کار نياز به تحصيل حريم و اخذ موافقت کشاورزان منطقه است که انجام آن ۶ماه تا يک سال زمان مي برد. وي مي افزايد: براي اين که حادثه اي رخ ندهد مجبور شديم کانال را پر از خاک کنيم و اين خاک قابل برداشت و کانال هم قابل استفاده است.

 

 

تخلف شهرداري

 

در اين گزارش «حسيني» مدير روابط عمومي منطقه ۴ عمليات انتقال گاز نيز گفته بود: موضوع اين است که شهرداري در جاده حريم اختصاصي خط ۱۶ اينچ انتقال گاز، پروژه اي را در عرض ۵ تا ۶ متر و به طول ۶ تا ۷کيلومتر شروع کرده بود، در حالي که قبلاً هم در پاسخ به استعلام آن ها اعلام کرده بوديم که «در خارج از حريم اختصاصي صدور مجوز بلامانع است» ولي قبل از دريافت استعلام کارشان را شروع کردند و بعد هم با وجود برخورد همکاران ما و توقف عمليات پروژه، آن ها کارشان را شبانه انجام دادند ولي همکاران ما تأکيد کردند که تبعات اين اقدام خلاف، متوجه شهرداري مشهد خواهد بود.

 

 

ادعاي شهرداري

 

در 1391.7.16 روابط عمومي معاونت فني و عمران شهرداري مشهد در پاسخي اعلام کرد:کانال مورد نظر بخشي از کلکتور (جمع کننده) آب هاي سطحي شهرک شهيد رجايي است که آب هاي سطحي حدود ۱۲۰هکتار از آن محدوده را جمع آوري مي کند و انتقال مي دهد. جمع آوري و دفع آب هاي سطحي از اولويت هاي اوليه براي رفع مشکلات مردم اين منطقه است. لذا شهرداري مشهد با توجه به اين نياز مردمي و منطقه اي عمليات احداث کانال مزبور را پيگيري و شروع به اجرا کرده است. استعلامات لازم نيز قبلاً انجام و پاسخ مديريت محترم منطقه ۴ عمليات انتقال گاز در تاريخ 1386.12.25 واصل شده است. منتها شرکت محترم گاز اخيرا به دليل نامعلوم (با وجود رعايت کليه موارد استعلام و حتي مصوبات جلسات مشترک) از ادامه عمليات احداث کانال جلوگيري کرده است.از آن جا که براي شهرداري تمامي خدمات مورد نياز شهروندان گرامي اعم از خدمات عمراني و يا ديگر خدمات گاز، برق، آب و... در درجه اولويت قرار دارد، شهرداري تصميم گرفت به طور موقت کانال را پر کند تا زماني که مشکل برطرف شود.

 

 

پاسخ شرکت انتقال گاز به جوابيه شهرداري

 

در 1391.7.27 نيز منطقه 4عمليات انتقال گاز ايران در جوابيه اي اعلام کرد:

در خصوص توجيه تخلفات پروژه کلکتور (جمع کننده) آب هاي سطحي شهرک شهيد رجايي به استناد مکاتبات، استعلام ها و پاسخ هاي مربوط به پروژه مذکور که بدون توجه به ممنوعيت هاي قانوني حريم اختصاصي و حريم ايمني خطوط اصلي انتقال گاز ۱۶ و ۱۲ اينچ فشار قوي گاز صورت پذيرفته است، به اطلاع مي رساند: کليه اشخاص حقيقي و حقوقي به استناد ماده واحده قانوني منع احداث بنا و ساختمان در طرفين خطوط اصلي انتقال گاز مصوب ۱۳۵۰ موظف اند هرگونه فعاليت و ساخت ابنيه و تأسيسات خود را در حريم ۲۵۰ متري از طرفين خطوط انتقال گاز با کسب مجوز از شرکت ملي گاز ايران و شرکت ها و ادارات مربوط انجام دهند و شهرداري مشهد طي ۲ استعلام در سال هاي ۱۳۸۶ و ۱۳۹۱ تقاضاي اعلام نحوه اجراي پروژه را در عبور به موازات و عبور تقاطعي کرده است که اين اداره (شرکت انتقال گاز ايران- منطقه۴ عمليات انتقال گاز) به استناد مقررات قانوني نحوه اجراي استاندارد و ايمن پروژه را در مجاورت خطوط اصلي گاز مذکور به صورت شفاف اعلام کرده است.

با اين اوصاف شهرداري مشهد بدون توجه به رعايت فاصله ۱۵ متر اعلام شده از محور خطوط اصلي انتقال گاز مبادرت به احداث و ساخت کانال در داخل حريم اختصاصي خط لوله انتقال گاز کرده که اين موضوع با توجه به ايجاد خطرات بالقوه نشت و انفجار شريان اصلي گاز استان، الزام به رعايت حفظ ايمني خط لوله انتقال گاز و احتراز از ايجاد محدوديت هاي عمليات تعميرات و توسعه خطوط انتقال گاز باعث ممانعت از ادامه پروژه شهرداري مشهد شده است.

 

 

ورود فرماندار به موضوع

 

اين کش و قوس ها بين شهرداري و شرکت گاز تا آنجا ادامه پيدا کرد که فرماندار مشهد به عنوان نماينده دولت براي حل اين مشکل ورود پيدا کرد تا شايد بتواند اين مسئله را با جلب رضايت دو طرف رفع کند.فرماندار مشهد مي گويد: در زمان بارش باران، آب هاي سطحي در اين محدوده ها رها مي شود و مشکلاتي را براي تردد و بهداشت ساکنان به وجود مي آورد لذا شهرداري ورود کرده است. کانال جمع آوري آب هاي سطحي که براي حل مشکل اين محدوده در حال ساخت است، موازي با لوله گاز است اما شرکت گاز بر رعايت استانداردها و حفظ حريم لوله گاز اصرار دارد.«حسن موحديان» با اشاره به اينکه يک راه براي تغيير مسير کانال وجود دارد وآن هم عبور ازاراضي کشاورزي است، مي افزايد:بايد براي تملک، موافقت کشاورزان، آستان قدس و اداره کل اوقاف و امور خيريه را اخذ کنيم که با توجه به حاد بودن مشکل اين نقاط، اين روند طولاني است. با توجه به اينکه عمق اين کانال نيز زياد است و با لوله گاز فاصله دارد از شرکت گاز خواستاريم براي اجراي اين پروژه به منظور حل مشکل جمع زيادي از ساکنان اين محدوده همکاري و مساعدت کنند.

 

 

تصميم گيرنده کميته حريم تهران است

 

مدير منطقه 4 عمليات انتقال گاز کشور نيز با اشاره به معارض شدن لوله گاز با پروژه کانال جمع آوري آب هاي سطحي شهرک شهيد رجايي مي گويد: طبق مصوبه رياست جمهوري ابلاغ شده به تمام استانداري ها و استاندارد شرکت هاي گاز، بايد حريم لوله هاي گاز حفظ شود.

"رسول داوودي نژاد" ادامه مي دهد: اين کانال در حريم اختصاصي لوله گاز در حال احداث است که اين امر مشکلاتي را براي خدمت رساني به وجود مي آورد.

وي با اشاره به استانداردهاي شرکت گاز در اين حوزه مي گويد: طبق استانداردها و قوانين موجود هر گونه عمليات عمراني حداقل بايد با فاصله 15متري از لوله انجام شود اما اين کانال در بالاترين متراژ خود در فاصله 6.5 متري لوله در حال احداث است.داوودي نژاد تصريح مي کند: شهر مشهد در حال توسعه است بنابراين نياز است اين خطوط نيز توسعه پيداکند لذا اگر شرايط مهيا نباشد شهروندان با مشکلات بيشتري مواجه مي شوند بنابراين براي اينکه هزينه هاي مجدد تحميل نشود لازم است اول تمام استانداردها رعايت و سپس پروژه اجرا شود.مديرمنطقه 4 عمليات انتقال گاز بيان مي کند: شهرداري بايد بتواند امکاني را فراهم کند تا در مسير ترددي شرکت گاز اختلال ايجاد نشود. با اين حال اين موضوع بايد به کميته حريم در تهران ارسال شود و تمام جوانب فني و استانداردها مدنظر قرار گيرد. البته يکي از پيشنهادهاي ما انتقال کانال خارج از حريم است که از شهرداري درخواست مي کنيم اين گزينه را نيز مدنظر قرار دهد.

 

 

احداث کانال از نشت فاضلاب به لوله گاز جلوگيري مي کند

 

«سيد حسن حسيني» شهردار منطقه 5مشهد نيز مي گويد: در حال حاضرکانالي که آب هاي سطحي و فاضلاب خانگي شهرک شهيدرجايي، بازه شيخ(پورسينا)، عباس آباد، همت آباد، حجت آباد را به سمت کشف رود هدايت کند، وجود ندارد لذا براي رفع اين مشکل کانالي طراحي شده است که آب هاي سطحي را از بازه شيخ جمع آوري و با عبور از شهرک عباس آباد تا کال اميرآباد امتداد پيدا کند.وي با اشاره به اينکه آب هاي سطحي و فاضلاب به صورت غيراستاندارد دفع مي شود و اين خود باعث ايجاد خطراتي براي لوله گاز مي شود، معتقد است: اگر اين کانال احداث شود از نشت فاضلاب به لوله گاز وپوسيده شدن آن جلوگيري مي کند.وي با اشاره به اينکه تاکنون بيش از 200 متر از اين کانال احداث شده است، اضافه مي کند: با توجه به اينکه شرکت گاز براي ادامه احداث اين پروژه مجوز صادر نکرده در حال حاضر اين متراژ دوباره پرشده است اما قابل خاک برداري واستفاده است.شهردار منطقه 5 مشهد خاطرنشان مي کند: شرکت گاز مدعي است بايد احداث اين کانال با فاصله 15متري از لوله انجام شود اما براي انجام اين کار بايد وارد اراضي کشاورزي شد که روند تملک آن نيز بسيار طولاني است.حسيني مي گويد: با توجه به اينکه بسياري از ساکنان به دليل رها شدن فاضلاب و آب هاي سطحي مشکلات زيادي دارند از شرکت گاز تقاضا مي شود براي رفع اين مشکل با شهرداري همکاري کند.

 

 

یک تصویر یک خاطره

جدید ترین اخبار

حاضرین در سایت

ما 25 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

ورود به سایت