گزارش دوهفته نامه پیام ساختمان و  تاسیسات از سومين سمينار تخصصي گروه تاسيسات با عنوان "بررسي قوانين نظام مهندسي و مقررات ملي ساختمان در تاسيسات مكانيكي" منتشر شد.

 در اين سمينار كه با حضور جمعي از دانش آموختگان رشته مهندسي تاسيسات حرارتي و برودتي و مكانيك سيالات در تاريخ 28 خرداد ما 88 در تالار شيخ بهايي اميرآباد تهران برگزار شد به بررسي قانون نظام مهندسي و كنترل ساختمان (مصوب سال 74) از يك سو و رويكردهاي مختلف سازمان نظام مهندسي ساختمان در رابطه با اعطاي پروانه اشتغال به كار مهندسي تاسيسات مكانيكي ساختمان به فارغ التحصيلان رشته تاسيسات از سوي ديگر پرداخته شد.

همچنين مروري بر مباحث مختلف مقررات ملي ساختمان كه با رشته تاسيسات حرارتي و برودتي ارتباط دارد نيز صورت گرفت كه موجب افزايش آگاهي شركت كنندگان درباره اين مباحث گرديد.

 

مهندس موسوي خلخالي مدير عامل يك شركت رتبه يكم ساختماني و تاسيساتي وابسته به وزارت مسكن كه پيش از اين 4 دوره عضو هيئت مديره سازمان نظام مهندسي ساختمان استان هاي تهران و آذربايجان شرقي و 2 دوره مدير كل دفتر سازمان هاي مهندسي و تشكل هاي حرفه اي وزارت مسكن و شهرسازي بوده است و همچنين دكتر شيرازپور رييس انجمن مهندسان تاسيسات مكانيكي غرب استان تهران از مدعوين و ارائه دهندگان اصلي اين سمينار تخصصي بودند.

 

بخش اول: قانون نظام مهندسي و كنترل ساختمان

 

كلیات، اهداف و خط مشی: نظام مهندسی و كنترل ساختمان عبارت است از مجموعه قانون، مقررات، آئیننامهها، استانداردها و تشكلهای مهندسی، حرفهای و صنفی كه در جهت رسیدن به اهداف منظور در این قانون تدوین و به مورد اجراء گذاشته میشود اين قانون مشتمل بر چل و دو ماده و بیست و یك تبصره در جلسه علنی روز سهشنبه مورخ بیست و دوم اسفند ماه یكهزار و سیصد و هفتاد و چهـار مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 27/12/1374 به تأیید شورای نگهبان رسیده است. اهداف و خط مشی این قانون عبارتند از:

 

1)       تقویت و توسعه فرهنگ و ارزشهای اسلامی در معماری و شهرسازی

 

2)       تنسیق امور مربوط به مشاغل و حرفههای فنی و مهندسی در بخشهای ساختمان و شهرسازی

 

3)       تأمین موجبات رشد و اعتلای مهندسی در كشور

 

4)       ترویج اصول معماری و شهرسازی و رشد آگاهی عمومی نسبت به آن و مقررات ملی ساختمان و افزایش بهرهوری.

 

5)       بالا بردن كیفیت خدمات مهندسی و نظارت بر حسن اجرای خدمات.

6)       ارتقای دانش فنی صاحبان حرفهها در این بخش.

 

7)       وضع مقررات ملی ساختمان به منظور اطمینان از ایمنی، بهداشت، بهرهدهی مناسب، آسایش و صرفه اقتصادی و اجراء و كنترل آن در جهت حمایت از مردم به عنوان بهرهبرداران از ساختمانها و فضاهای شهری و ابنیه و مستحدثات عمومی و حفظ و افزایش بهرهوری منابع مواد و انرژی و سرمایههای ملی.

 

8)       تهیه و تنظیم مبانی قیمتگذاری خدمات مهندسی.

 

9)       الزام به رعایت مقررات ملی ساختمان، ضوابط و مقررات شهرسازی و مفاد طرحهای جامع و تفصیلی و هادی از سوی تمام دستگاههای دولتی، شهرداریها، سازندگان، مهندسین، بهرهبرداران و تمام اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با بخش ساختمان به عنوان اصل حاكم بر كلیه روابط و فعالیتهای آنها و فراهم ساختن زمینه همكاری كامل میان وزارت مسكن و شهرسازی، شهرداریها و تشكلهای مهندسی و حرفهای و صنوف ساختمان.

 

10)    جلب مشاركت حرفهای مهندسان و صاحبان حرفهها و صنوف ساختمانی در تهیه و اجرای طرحهای توسعه و آبادانی كشور.

 

برای تأمین مشاركت هر چه وسیعتر مهندسان در انتظام امور حرفهای خود و تحقق اهداف این قانون در سطح كشور سازمان نظام مهندسی ساختمان و در هر استان یك سازمان به نام سازمان نظام مهندسی ساختمان با شرایط یاد شده در این قانون و آئیننامه اجرایی آن تأسیس میشود. سازمانهای یاد شده غیرانتفاعی بوده و تابع قوانین و مقررات عمومی حاكم بر مؤسسات غیرانتفاعی میباشند. از تاریخی كه وزرات مسكن و شهرسازی با كسب نظر از وزارت كشور در هر محل حسب مورد اعلام نماید، اشتغال اشخاص حقیقی و حقوقی به آن دسته از امور فنی در بخشهای ساختمان و شهرسازی كه توسط وزارت یاد شده تعیین میشود، مستلزم داشتن صلاحیت حرفهای است. این صالحیت در مورد مهندسان از طریق پروانه اشتغال به كار مهندسی و در مورد كاردانهای فنی و معماران تجربی از طریق پروانه اشتغال به كار كاردانی یا تجربی و در مورد كارگران ماهر از طریق پروانه مهارت فنی احراز میشود. مرجع صدور پروانه اشتغال به كار مهندسی و پروانه اشتغال به كار كاردانی و تجربی وزارت مسكن و شهرسازی و مرجع صدور پروانه مهارت فنی وزارت كار و امور اجتماعی تعیین میگردد. همچنين شرایط و ترتیب صدور، تمدید، ابطال و تغییر مدارك صلاحیت حرفهای موضوع این ماده و چگونگی تعیین، حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال دارندگان آنها، در آئیننامه اجرایی این قانون معین میشود.

 

تشكیلات، اركان، وظایف و اختیارات سازمان: اركان سازمان نظام مهندسي عبارت است از: هر یك از سازمان استانها، هیأت عمومی سازمان، شورای مركزی سازمان، رئیس سازمان و شورای انتظامی نظام مهندسی. اين سازمان همچنين براي هفت رشته مهندسی اصلی مرتبط با ساختمان شامل معماری، عمران، تأسیسات مكانیكی، تأسیسات برقی، شهرسازی، نقشهبرداری و ترافیك حدود صلاحيت حرفه اي تعيين و پروانه اشتغال به كار مهندسي صادر مي كند.

 

رشتههای مرتبط با مهندسی ساختمان به كلیه رشتههایی اطلاق میشود كه عنوان آنها با رشتههای اصلی یاد شده در ماده 6 متفاوت بوده ولی محتوای علمی و آموزشی آنها با رشتههای اصلی بیش از  70% در ارتباط باشد و فارغالتحصیلان اینگونه رشتهها خدمات فنی معینی را در زمینههای طراحی، محاسبه، اجراء، نگهداری، كنترل، آموزش، تحقیق و نظایر آن به بخشهای ساختمان و شهرسازی عرضه میكنند اما این خدمات از حیث حجم، اهمیت و میزان تأثیر عرفا همطراز خدمات رشتههای اصلی مهندسی ساختمان نباشد. همچنين حدود صلاحیت حرفهای دارندگان مدارك تحصیلی دانشگاهی مرتبط با مهندسی ساختمان و عناوین این رشتهها توسط كمیسیونی متشكل از نمایندگان وزیر مسكن و شهرسازی، وزیر فرهنگ و آموزش عالی و رئیس سازمان تعیین و به تصویب وزیر مسكن و شهرسازی میرسد.

 

مقررات فنی و كنترل ساختمان:اخذ پروانه كسب و پیشه در محلها و امور این قانون موكول به داشتن مدارك صلاحیت حرفهای خواهد بود. در محلهای یاد شده اقدام به امور زیر تخلف از قانون محسوب میشود.
الف ـ مداخله اشخاص حقیقی و حقوقی فاقد مدرك صلاحیت در امور فنی كه اشتغال به آن مستلزم داشتن مدرك صلاحیت است.
ب ـ اشتغال به امور فنی خارج از حدود صلاحیت مندرج در مدرك صلاحیت.
ج ـ تأسیس هر گونه مؤسسه، دفتر یا محل كسب و پیشه برای انجام خدمات فنی بدون داشتن مدرك صلاحیت مربوط.
د ـ ارائه خدمات مهندسی طراحی، اجرا و نظارت توسط اشخاص حقیقی و حقوقی كه مسئولیت بررسی یا تأیید نقشه و یا امور مربوط به كنترل ساختمان آن پروژه را نیز به عهده دارند.

 

اصول و قواعد فنی كه رعایت آنها در طراحی، محاسبه، اجرا، بهرهبرداری و نگهداری ساختمانها به منظور اطمینان از ایمنی، بهداشت، بهرهدهی مناسب، آسایش و صرفه اقتصادی ضروری است، بوسیله وزارت مسكن و شهرسازی تدوین خواهد شد. حوزه شمول این اصول و قواعد و ترتیب كنترل اجرای آنها و حدود اختیارات و وظایف سازمانها عهدهدار كنترل و ترویج این اصول و قواعدو ترتیب كنترل و اجرای آنها و حدود اختیارات و وظایف سازمانهای عهدهدار كنترل و ترویج این اصول و و قواعد در هر مبحث به موجب آئیننامهای خواهد بود كه به وسیله وزارتخانههای مسكن و شهرسازی و كشور تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.مجموعه اصول و قواعد فنی و آئیننامه كنترل و اجرای آنها مقررات ملی ساختمان را تشكیل میدهند. نكته جالب مقررات ملی ساختمان متناسب با تغییر شرایط، هر سه سال یكبار مورد بازنگری قرار میگیرد و عندالزوم با رعایت ترتیبات مندرج در این ماده قابل تجدیدنظر است. در اين سمينار همچنين مباحث دوم، هفتم، دوازدهم، چهاردهم، شانزدهم، هفدهم و نوزدهم مقررات ملي ساختمان و بحث شناسنامه فني و ملكي ساختمانها و مورد بحث و بررسي قرار گرفت.

 
 
 

یک تصویر یک خاطره

جدید ترین اخبار

حاضرین در سایت

ما 20 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

ورود به سایت