معماري در طول قرن هاي متمادي، يکي از ابزارهاي هنري قابل اطمينان به شمار مي رفت که در قالب علم و تکنولوژي، بسته پيام هاي فرهنگي و انساني را به اهالي يک جامعه منتقل مي کرد و با کمک ابزارهاي نوين زمان، در جهت تحکيم ارتباط هاي فردي و اجتماعي تاثيرگذار بوده است.
   
از آنجايي که بناها و سازه هاي شهري مانند ساختمان ها، تئاترها، سينماها، خيابان ها، ستون ها، تقاطع هاي غيرهمسطح، اتوبان ها و متروها، استاديوم هاي ورزشي، مدارس، محل هاي عبادت (شامل مساجد و کليساها)، مراکز فرهنگي و حتي ديوارها، هر کدام مي توانند به تنهايي حامل يک پيام فرهنگي باشند و علاوه بر کارکردهاي تجاري، آموزشي، اقتصادي و ارتباطي، در شکل دادن به بخشي از تمدن بشري نقش بازي کنند، در نتيجه از آنها به عنوان شاخص هاي توسعه يافتگي نام مي برند. هر اندازه که اين گونه فضاها با معماري نوين و اصيل گسترش بيشتري پيدا کند، يک محيط شهري يا فضاي زندگي جمعي را بيشتر با تمدن و فرهنگ منطبق مي دانند.
از همين رو به نظر مي رسد با توجه به جايگاه ديرينه و مستحکم معماري در کشور ما (که با دارا بودن هشت اثر معماري ثبت شده به عنوان ميراث بين المللي يونسکو شامل تخت جمشيد، ميدان نقش جهان، شهر سوخته، تخت سليمان، بيستون کرمانشاه و... همواره مردماني متخصص و صاحب ذوق در عرصه معماري و شهرسازي داشته است) گسترش آموزش هاي فني و علمي در اين زمينه بسيار اهميت دارد.
    
«فن معماري» که فعاليت خود را از اين هفته شروع مي کند، در هر شماره به معرفي و بررسي يکي از بناهاي فاخر و آثار معماري نوين در بخش هاي مختلف دنيا مي پردازد. اين بناها و آثار معماري مي تواند شامل خرابه هاي يک بناي عظيم و باشکوه به جاي مانده از عصر باستان باشد يا اثري که به تازگي و توسط جديد ترين شيوه هاي شهرسازي توسط آرشيتکت هايي از سراسر دنيا خلق شده است.
    
بررسي فناوري و تکنولوژي به کار رفته در خلق آثار، وجه غالب سخنگاه «فن معماري» محسوب مي شود که در گفت وگوها و معرفي ها، مغفول مي ماند.
    
اولين گام، معرفي ورزشگاه مدرن و نوساز «ويمبلي» لندن است. در حال حاضر ويمبلي بزرگ ترين استاديوم فوتبال در انگلستان محسوب مي شود و با گنجايش 90 هزار نفر تماشاگر در زمره 10 ورزشگاه بزرگ دنيا نيز جاي مي گيرد.
اين استاديوم که از سال 1923 تا 2006 بازسازي نشده بود، سرانجام با همکاري اتحاديه فوتبال انگليس و يک شرکت خصوصي، دوباره تاسيس و نوسازي شد و هزينه يي بالغ بر 778 ميليون پوند (معادل 15 هزار ميليارد تومان) مصرف کرد.
    
وجه غالب و بارز اين ورزشگاه آن است که در آن براي همه 90 هزار تماشاگر، صندلي وجود دارد و بر اساس ادعاي روزنامه «ديلي ميل» انگليس، گران ترين ورزشگاهي است که تا به امروز در دنيا ساخته شده است. سقف اين ورزشگاه در نوع خود بي نظير است و يکي از بزرگ ترين سقف هاي متحرک در ورزشگاه هاي دنيا محسوب مي شود و قرار است به عنوان يکي از استاديوم هاي اصلي المپيک 2012 لندن نيز مورد استفاده قرار بگيرد. سقف اين ورزشگاه در کاسه يي دايره يي شکل قرار گرفته و به دليل اينکه روي هيچ حفاظ يا ستوني قرار نگرفته، تعجب و شگفتي معماران جهان را برانگيخته است.
    
همچنين کمان قوسي شکل شبکه بندي شده و متحرک اين ورزشگاه که 7 متر قطر داخلي و 315 متر طول دارد، با زاويه يي 22 درجه نسبت به زمين قرار گرفته و در دو سوي استاديوم کشيده شده است که براي تبديل کردن استاديوم به زمين راگبي يا محل برگزاري کنسرت، مي تواند دومين لايه سقف ورزشگاه را نيز از خود عبور دهد.
    
در اين ورزشگاه 90 هزار تماشاگر در سه رديف به شکل غيرمساوي تقسيم مي شوند و مي توان با حرکت دادن آرک يا کمان فلزي اصلي و کاهش دادن يکي از رديف ها براي مسابقاتي که اهميت کمتري دارند، آن را به يک استاديوم 60 هزار نفري تبديل کرد که شگفت انگيز است،
    
سقف استاديوم ويمبلي لندن که از عجايب آن به شمار مي رود، معادل 6 هزار و 350 تن جرم دارد و فضايي بالغ بر 45 هزار متر مربع را پوشش مي دهد که حدود 4 هزار متر مربع آن قابل ارتقا به لايه بالاتر است و حدود 52 متر از سطح زمين ارتفاع مي گيرد.
    
جالب اينجا است که در ساخت اين ورزشگاه حدود 90 هزار متر مربع مس و 25 هزار تن فولاد استفاده شده و همچنين به عنوان اسکوربورد يا تابلوي اعلام نتايج در آن از دو تلويزيون غول پيکر با ابعادي معادل 600 تلويزيون متوسط خانگي استفاده شده است.
    
همچنين گفته مي شود که طول محيط اين ورزشگاه يعني دور تا دور آن مقداري بيش از حدود يک کيلومتر است. در مدت بازسازي اين ورزشگاه بيش از سه هزار و پانصد کارگر در مدت چهار سال فعاليت کردند.
    
به لحاظ گنجايش تعداد تماشاگران، ورزشگاه ملي جمهوري چک نيز با ظرفيت با بيش از 150 هزار نفر تماشاگر، يکي از بزرگ ترين استاديوم هاي فوتبال دنيا است و البته مدت هاست که هيچ ديداري را ميزباني نمي کند.
    
همچنين بد نيست بدانيم که در اين ورزشگاه بيش از دو هزار اتاق براي استراحت و تغذيه تماشاگران تعبيه شده و اين در نوع خود بي نظير است.

نویسنده متن: سيد ايمان ضيابري

یک تصویر یک خاطره

جدید ترین اخبار

حاضرین در سایت

ما 27 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

ورود به سایت