کشورهای پیشتاز جهان به دنبال اصلاح مصرف انرژی خود هستند. ارتقای کارایی انرژی، رویکرد حاکم بر استراتژی‌های انرژی محور کشورهایی چون آمریکا و انگلیس است که در ادامه مروری بر آنها می‌کنیم.

شهرخبر: انرژی‌های کره زمین که هر روز بیشتر از روز قبل مصرف می‌شوند و آلودگی ایجاد می کنند در این روزها جنگ‌افروزی هم می‌کنند. به همین دلیل هم امروز مسئله انرژی دیگر تنها دغدغه اقتصاددانان و فعالان محیط زیست نیست بلکه سیاست‌ مداران هم آن را در معادلات روابط بین الملل متغیر با اهمیتی می‌دانند. از همین رو هم کشورهای پیشتاز جهان به دنبال اصلاح مصرف انرژی خود هستند. ارتقای کارایی انرژی، رویکرد حاکم بر استراتژی‌های انرژی محور کشورهایی چون آمریکا و انگلیس است که در ادامه مروری بر آنها می‌کنیم.

انگلستان، ارتقای کارایی انرژی را هدفی استراتژیک برای دولت ائتلافی خود می‌بیند و برای کربن‌زدایی کردن کشور، حفاظت از منابع انرژی ایمن و افزایش بهره وری کسب و کارها را ضروری می پندارد. کارایی انرژی در این فرایند، ابزاریست برای تحویل و انتقال انرژی به عنوان یک خدمت ارائه شده و ارتقای آن به دریافت بیشتر از آنچه استفاده می‌کنیم. از این منظر راه‌های مختلفی هم برای ارتقای کارایی انرژی وجود دارد؛

•    نوآوری که به تولید برابر یا بیشتر با انرژی کمتر منجر می‌شود.

•    حذف انرژی‌های هدر رفته که انرژی درخواست شده را کاهش می‌هد.

•    فناوری‌های گرمایشی مانند پمپ‌های گرمایش که خروجی بیشتری با منابع کمتری در اختیار قرار می‌دهد.

مزایای اجرای طرح ارتقای کارایی انرژی چیست؟

مهمترین مزیت طرح ارتقای کارایی انرژی، رشد اقتصادی است؛ اجرای ابزارهای ارتقای کارایی انرژی اغلب نیازمند نیروی کار است و سرمایه‌گذاری، توانایی ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی را به همراه دارد. اقتصاد هم به این امر در فضای اقتصاد کنونی جهان اهمیت می‌دهد. البته مزایای رشد بلند مدت هم به دنبال دارد. برای مثال، صورت‌حساب‌های انرژی کمتر، درآمدهای قابل عرضه بیشتری را به دنبال دارد که می‌تواند جای دیگری در اقتصاد هزینه شود. مطالعات اقتصادی در انگلیس هم اثبات کرده که افزایش کارایی انرژی می‌تواند افزایش بهره‌وری، افزایش رشد و کاهش تورم را منجر شود.

پس انداز برای مصرف‌کنندگان محلی و تجاری از دیگر مزایای این طرح است. رفاه با ارتقای کارایی انرژی افزایش می‌یابد؛ وقتی با هزینه کمتر برای انرژی، درآمد بیشتری نصیب شهروندان می‌شود. مزایای مربوط به بخش سلامت هم از دیگر مزایای ارتقای کارایی انرژی است که با کاهش گازهای گلخانه‌ای بدست می‌آید.

کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای که از دغدغه‌های اولیه جهان در مسئله انرژی بوده، نتیجه دیگر اجرای این طرح است. انگلیس در نظر دارد بین سالهای 1990 تا 2050 ، هشتاد درصد تولید گازهای گلخانه‌ای خود را کاهش دهد.

در نهایت داشتن یک سیستم انرژی مطمئن و پایا هم از مزیت دیگر ارتقای کارایی انرژی است. انگلستان قصد دارد از طریق کاهش مصرف انرژی، امنیت انرژی خود تامین کند. کارایی بیشتر انرژی انگلستان به معنی مواجهه کمتر این کشور با قیمت‌های در حال افزایش بازار انرژی است. این کاهش تقاضا، نیاز بلندمدت به سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های متعاقب را نیز کاهش می‌دهد و این به معنی کاهش هزینه‌های عمومی نسل آینده انرژی انگلیس است.

آمریکا هم که یکی از سه کشور پر مصرف جهان در بخش انرژی است، به منظور ارتقای فرصت‌ها و دارایی‌ها و رشد کشور، استراتژی‌های اقتصادی را برای افزایش رشد اقتصادی و مشارکت وسیع مردم در رشد طراحی کرده است. از آنجا که مصرف انرژی برای رشد اقتصاد و کیفیت زندگی اهمیت دارد و سیستم انرژی آمریکا هم کژکارکردهایی دارد، پس در این طرح اقتصادی و توسعه محور، انرژی بخش مهمی است.

این پروژه به دنبال اصلاح سیاست‌های مصرف انرژی آمریکاست تا:

1. همه هزینه‌های منابع مختلف انرژی قیمت‌گذاری شود تا قیمت مناسب برای هزینه‌های اجتماعی تولید و مصرف انرژی تخصیص یابد. هزینه مصرف سوخت‌های فسیلی مانند زغال سنگ و نفت و گاز طبیعی فراتر از آن چیزی است که مصرف کننده‌ها در حال حاضر می‌پردازند. این هزینه‌ها شامل طیف گسترده‌ای از بیماری‌های ریه و سقط جنین تا مشکلات مربوط به تغییرات اقلیمی می‌شود که محاسبه و به دلار تبدیل می‌شود. اگر شرکت‌ها و مصرف کننده‌ها هزینه کامل مصرف انرژی را در صورت‌حساب‌های خود دریافت کنند، انگیزه بیشتری برای گرفتن تصمیمات آگاهانه و کارا در مصرف انرژی خواهند داشت.

2. تقویت پژوهش‌ها، توسعه و تاسیسات اصلی برای نوآوری در حوزه انرژی که ضروری است اما سرمایه‌های دولتی به حوزه‌های مهمی اختصاص دارد و بخش خصوصی هم انگیزه وارد شدن به آنها را ندارد. بسیاری اعتقاد دارند که نوآوری‌های فناوری در نهایت به یافتن راه‌حل‌های پاکیزه‌تر و ارزان‌تر در بحث انرژی و تغییرات اقلیمی منجر می‌شود. تنها مشکل این است که بخش خصوصی انگیزه کمی برای اجرای این پژوهش‌های ابتدایی و پروژه‌های فناورانه دارد که برای جامعه مفید است اما هیچ سودی به دنبال ندارد.

3. قانون‌گذاری‌های زیست محیطی باید به کاراترین حد ممکن طراحی و اجرا شود. قانون‌گذاری نقش مهمی در عواقب زیست محیطی و سلامت مصرف انرژی داشته و خواهد داشت. قوانین موجود باید کاراتر و از نظر هزینه‌ای موثرتر شوند. با انجام تحلیل سود و زیان (cost-benefit analysis; CBA) می‌توان اثر بالقوه قوانین را ارزیابی کرد.

4. و در آخر، تغییرات اقلیم به عنوان یک مشکل جهانی باید در سطح جهانی مورد توجه قرار گیرد. تغییرات اقلیمی متفاوت از سایر مسائل زیست‌محیطی و انرژی محور است چرا که امری جهانی است و تلاشی جهانی را نیز می‌طلبد. از دیدگاه عملی این یعنی رویکردی هماهنگ و همکاری‌جویانه باید بین کشورهای مختلف شکل گیرد. گرچه مذاکرات پیچیده شده اما قدم‌های کمی مانده تا به راه‌حلی جهانی دست بیابیم .

 

منبع : شهر خبر

یک تصویر یک خاطره

جدید ترین اخبار

حاضرین در سایت

ما 21 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

ورود به سایت