مجلس شورای اسلامی کلیات لایحۀ هدفمند کردن یارانه ها را با ١٨٨ رأی موافق، ٤٥ رأی مخالف و ٦ رأی ممتنع  تصویب کرد. قرار است از فردا مجلس شورای اسلامی تصمیم گیری در مورد جزئیات این لایحه را در دستور کار قرار دهد. محمود احمدی نژاد که این لایحه را ده ماه پیش تسلیم مجلس کرده بود پس از تصویب کلیات آن در جلسۀ روز یکشنبۀ مجلس اظهار داشت که "هدفمند کردن یارانه ها مهمترین لایحه اقتصادی ٣٠ و ای بسا ٥٠ سال اخیر کشور باشد."هدفمند کردن یارانه ها یکی از ارکانی است که می تواند اهمیت دانش صنعت تاسیسات را در ایران بیش از پیش  به تصویر بکشد.

ضرورت هدفمند کردن یارانه ها و به ویژه یارانه های سوخت برای اولین بار در بهمن ماه سال ٨٥ از سوی محمود احمدی نژاد و به عنوان بزرگترین طرح اقتصادی دولت وی مطرح شد. دولت ایران مدعی است که سالانه ١١٠ هزار میلیارد تومان به انواع یارانه ها و به ویژه یارانه های سوخت اختصاص می دهد و در دورۀ سه سالۀ ٨٥ تا ٨٧ این رقم به بیش از ٢٢٠ هزار میلیارد تومان (معادل تقریبی ٢٢٠ میلیارد دلار) رسید، در حالی کل درآمد نفتی ایران در دولت نهم ٢٧٠ میلیارد بوده است.

 

به گفتۀ رئیس جمهوری و دیگر مقامات ایران ادامۀ این وضع امکان پذیر نیست و به همین خاطر دولت محمود احمدی نژاد همزمان با ارایۀ لایحۀ بودجۀ سال ٨٨ به مجلس در چارچوب لایحه ای جداگانه پیشنهاد کرد که با حذف یارانه های سوخت حامل های انرژی، به ویژه بنزین و گازوئیل به قیمت واقعی (فوب خلیج فارس) به فروش برسند و بخشی از یارانه های حذف شده به طور نقدی به کم درآمدترین دهک های جامعه پرداخت شود.

البته، هیچگاه دولت روشن نکرد که مبالغ نقدی که قرار است به اقشار کم درآمد پس از حذف یارانه ها پرداخت شود چقدر است و چگونه محاسبه خواهد شد. با این حال، یک چیز روشن است و آن اینکه در اظهارات پراکنده مقامات و با کاهش چشمگیر بهای نفت در یک سال اخیر این مبالغ همواره سیر نزولی را طی کرده اند.

دولت دکتر محمود احمدی نژاد مدعی است که با پرداخت این مبالغ نقدی از آسیب های تورمی حذف یارانه ها به اقشار کم درآمد جلوگیری خواهد شد. ناظران معتقدند که حذف یارانه ها، به ویژه یارانه های بنزین و گازوئیل چنان جهش تورمی در کشور ایجاد خواهد کرد که مبالغ در نظر گرفته شده برای دهک های کم درآمد حتی نقش مُسکن در مقابل فشارهای تورمی را ایفا نخواهند کرد.

یکی از دلایل خودداری مجلس از تصویب لایحۀ آزاد کردن قیمت های سوخت تاکنون نگرانی از همین جهش تورمی ناشی از اجرای آن بوده است. اکنون به نظر می رسد که با تصویب کلیات این طرح دولت و مجلس چنانکه رئیس جمهوری ایران گفته است توانسته اند نظرات خود را به یکدیگر نزدیک کنند.

علیرضا محجوب از مخالفان لایحۀ هدفمند کردن یارانه ها در مجلس اسلامی، پس از تصویب کلیات این طرح گفت : "من امروز برای فقرا و افرادی که از فقرا حمایت می کنند، اعلام خطر می کنم." 

علیرضا محجوب با اشاره به اینکه قرار است پیرو لایحۀ هدفمند کردن یارانه ها، قیمت حامل های سوخت بر اساس فوب خلیج فارس یا قیمت های بین المللی تعیین شود، گفت : از این پس با تغییر در واحد پول ملی نیز روبرو خواهیم بود. علیرضا محجوب اضافه کرد : "کارگران و کارمندان ایرانی بر اساس ریال حقوق دریافت می کنند نه بر اساس قیمت نفت خلیج فارس و به همین خاطر آثار تورمی این لایحه مشهود است و جای تعجب دارد که کارشناسان اقتصادی در این مورد تسلیم شده اند." 

مرکز دانش صنعت تاسیسات ایران با آگاهی از میزان اتلاف انرژی در بخش صنعت 

 

یک تصویر یک خاطره

جدید ترین اخبار

حاضرین در سایت

ما 17 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

ورود به سایت